Lees verder
Ondernemers die aan de slag willen in de biobased economie, komen vroeg of laat voor vragen te staan, die verder gaan dan het ontwikkelen van de benodigde technologie. Hoe je innovatieve ideeën effectief en rendabel kunt realiseren en vermarkten, is minstens zo belangrijk.
Redactie / Breda

Om antwoord te geven op die vragen, heeft het Centre of Expertise Biobased Economy (Coe BBE) de online studie Biobased Business Development opgezet. Het gaat hierbij om een zogeheten Massive Open Online Course (MOOC), die kosteloos via internet kan worden gevolgd.

Sluitende businesscase

Deze MOOC biedt ondernemers een uitgelezen kans om een nieuw idee te ontwikkelen of een bestaand plan grondig uit te werken. In diverse modules (grondstof, partners, burgers-overheid, klant-markt, opbrengsten en concurrentie) komen uiteenlopende business-theorieën aan bod. De modules bestaan uit video-instructies, interessante literatuur, quizzen en discussies met deelnemers. Het uiteindelijke doel is een sluitende business case op te zetten, die kan worden beoordeeld door een professional.

Wie nog weinig kennis heeft van de biobased economie en de daarin gebruikelijke begrippen, kan het beste eerst de MOOC Think Biobased volgen. Deze leert de deelnemers op een gestructureerde manier denken in biobased oplossingen. Thema’s die in Think Biobased aan de orde komen, zijn: landbouw, biobased economy, voedselverwerkende industrie, bio-energie, biomassa componenten, biobased applicaties, hergebruik en biobased business. Het is dan ook een uitstekende voorbereiding op andere MOOC’s.

Self paced

Zowel Think Biobased als Biobased Business Development zijn zogeheten ‘self paced’ cursussen. Dat wil zeggen dat deelnemers er op een zelf gekozen moment aan kunnen beginnen, in hun eigen tempo. De deelname is geheel gratis, maar niet vrijblijvend. Wie deze cursussen met succes wil voltooien, zal daarvoor wel een serieuze (intellectuele) inspanning moeten leveren!