Lees verder
AkzoNobel Specialty Chemicals en het Amerikaanse Renmatix gaan samen biobased additieven ontwikkelen die de eigenschappen van verf en bouwmaterialen verbeteren.
Redactie / Arnhem

Renmatix is ​​een van de winnaars van de Imagine Chemistry-uitdaging van 2017, een programma waarin AkzoNobel Specialty Chemicals samenwerkt met o.a. startups, scale-ups en wetenschappers om zakelijke kansen voor duurzame chemie te ontdekken.

Superkritische extractie

Het eigen Plantrose®-proces van Renmatix maakt gebruik van ‘superkritisch’ water onder hoge temperatuur en druk om biomassa om te zetten in celluloseachtige suikers en bio-fracties; waardevolle groene bouwstenen voor de chemie. Het is de eerste toepassing in het kader van een door de bedrijven ondertekende gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst om nieuwe producten te onderzoeken, ontwikkelen en op de markt te brengen met behulp van Crystoâ„¢ Cellulose, een unieke vorm van kristallijn cellulose en de nieuwste biofractie die wordt geïsoleerd door Renmatix.

‘Ik ben onder de indruk van het denken en ontwikkelen van Renmatix van een biomassaconversie-technologie die niet alleen technisch en economisch ontwrichtend is, maar ook groene chemie mogelijk maakt’, zegt Geert Hofman, General Manager van AkzoNobel Specialty Chemicals ‘Performance Additives’. ‘Toegang krijgen tot en werken met unieke cellulosematerialen die zijn afgeleid van biomassa, past nauw in onze groeistrategie en innovatieagenda. Het zal onze klanten een aanzienlijk duurzaamheidsvoordeel opleveren.’

Sterke prestaties

Volgens Mike Hamilton, Renmatix CEO, ‘is deze overeenkomst belangrijk omdat het een mooie toekomst laat zien voor plantaardige ingrediënten in het segment van industriële materialen, en we zijn uniek gepositioneerd om sterke prestaties van biobased alternatieven mogelijk te maken.’ Annika Karlsson, AkzoNobel Specialty Chemicals RD&I Directeur voor o.a. cellulose-ethers, voegt hieraan toe: ‘Deze samenwerking toont aan dat startups, scale-ups en bedrijven efficiënt kunnen samenwerken om barrières te slechten in innovatie. We werken samen met Renmatix aan een ​​reeks nieuwe op cellulose gebaseerde materialen voor commercieel gebruik, variërend van persoonlijke verzorging tot schoonmaak- en bouwmaterialen.’