Lees verder
In de bermen, in de wei en op voetbalvelden; gras is alomtegenwoordig en het groeit snel. Gras lijkt zo gewoon dat je haast zou vergeten dat het waardevolle componenten bevat, zoals eiwitten, mineralen, suikers en cellulose. Maaisel composteren en vergisten is dan ook zonde. Wat je allemaal wél met gras kunt doen, staat centraal tijdens het Symposium Grasvalorisatie op 13 juni in Eelderwolde.
Redactie / Eelderwolde

‘We zijn in Nederland al decennia bezig met het verwaarden van gras’, zegt André Heeres, lector Biobased Chemie aan de Hanzehogeschool Groningen. Samen met zijn broer Erik Heeres, hoogleraar chemische technologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is hij voorzitter van het symposium. ‘De meeste toepassingen maken gebruik van de vezels. Inhoudsstoffen uit gras halen op een manier waarop je waarde creëert, is nog niet zo eenvoudig. Dat is niet het laaghangende fruit in de biobased economie, vergeleken met bijvoorbeeld aardappelen of een suikerbieten.’

De grote hoeveelheden waarin het beschikbaar komt, rechtvaardigen echter een serieuze blik naar deze biomassa-stromen. Bedrijven als Grassa! en Newfoss zijn daar al verder in gevorderd. Ze houden zich bezig met grasraffinage, zij het op nog relatief kleine schaal. ‘We hopen dat het symposium weer een frisse blik en nieuwe inzichten geeft en vooral ook bedrijven en studenten inspireert die dit onderwerp willen oppakken, om er een business case van te maken.’ In het gunstigste geval leidt dit tot nieuwe economische- en onderzoeksactiviteiten. ‘Er komt hoe dan ook een follow-up.’

Meerdere disciplines

De valorisatie van gras wordt tijdens het symposium vanuit meerdere disciplines belicht, niet alleen door wetenschappers, maar ook door leveranciers, verwerkende bedrijven en eindgebruikers. Sprekers zijn emeritus-hoogleraar Johan Sanders (Wageningen Universiteit en Grassa!), Edwin Hamoen (NewFoss), Jacob de Bruin (Natuurmonumenten), Johan Kazemier en Maarten van den Nieuwenhof (Donkergroen), Frank van Hedel (Staatsbosbeheer) en Jan Pels (TNO) en studenten van het Instituut voor Life Science & Technology van de Hanzehogeschool. Ook is er een marktplein, waar organisaties en ondernemers zichzelf presenteren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemers die grasmaaisel als grondstof gebruiken voor cementgebonden producten (beton) of hooibriketten maken met behulp van zonne-energie.

Ook wordt de winnaar bekend gemaakt van een studentenwedstrijd rondom het thema grasverwaarding. Studenten van mbo, hbo en wo bedachten een vernieuwende en baanbrekende onderzoeksvraag.

Aanmelden

Het symposium vindt plaats op woensdag 13 juni van 17:30 tot 22:00 uur in de Onlanderij, de ‘schuur van Natuurmonumenten’, Madijk 1 te Eelderwolde (op de grens van Groningen en Drenthe). Organisatoren zijn het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool Groningen, Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Inmiddels hebben zich meer dan 185deelnemers aangemeld. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor belangstellenden. Aanmelden kan tot 9 juni via biobasedeconomy@org.hanze.nl. Zie ook de agenda voor meer informatie en het programma.