Lees verder
De CO2-impact van maatregelen die de transitie-teams voorstellen om de Nederlandse economie circulair te maken, is niet altijd duidelijk. Dat zegt Ton Bastein, senior scientist van TNO in Agro&Chemie.
Redactie / Den Haag

‘Als je gebruikte kunststoffen niet langer naar de verbrandingsoven brengt, maar er hoogwaardige andere producten van maakt, levert dat iets op in termen van CO2. Maar bij het raffineren van biotische reststromen is de CO2-winst helemaal niet zo doorzichtig. In termen van uitstoot is dit wellicht min of meer neutraal.’

De teams leverden eerder dit jaar hun transitie-agenda’s in bij staatssecretaris Van Veldhoven. Daarin staan wat er volgens hun moet gebeuren om de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair te maken. Dat is de ambitie van de Nederlandse regering. Volgens Bastein, die betrokken is bij de officiële evaluatie van de transitie-agenda’s door TNO, heeft echter niemand een helder beeld heeft van wat er precies moet worden verstaan onder ‘volledig circulair’. Ook lopen de aanpak en de kwaliteit van de diverse transitie-agenda’s nogal uiteen.

Lees het volledige artikel in Agro&Chemie