Lees verder
Een consortium rondom het Wageningse biotechbedrijf KeyGene krijgt ruim € 500.000 subsidie voor de opschaling van technologie om natuurrubber uit paardebloemen te halen.
Redactie / Wageningen

De wortel van de Russische paardenbloem bestaat voor een groot deel uit latex en daarnaast uit andere inhoudsstoffen die commercieel interessant kunnen zijn, zoals de zoetstof inuline. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Duitsland en de Sovjet-Unie rubber gewonnen uit deze paardenbloem. Dat raakte in de vergetelheid door de opkomst van synthetische rubber uit aardolie.

Momenteel kunnen rubberplantages de wereldwijde vraag naar natuurrubber niet aan. Ook wordt bij de rubberbomenteelt veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Rubber uit paardenbloemen lijkt dan ook een prima alternatief in een circulaire biobased economie waarin duurzaamheid en de inzet van hernieuwbare grondstoffen centraal staan. Tot nu toe behaalden KeyGene, Wageningen University & Research en andere industriële partners en onderwijsinstellingen veelbelovende resultaten met het onderzoek hiernaar. Om de hele keten van plant tot rubber op te schalen naar een kwalitatief goed en winstgevend product, is vervolgonderzoek nodig. Deze stappen zetten de partijen met het project van Plant naar Band (Plan-B).

Het consortium bestaat uit Barinvest (Nijmegen), KeyGene (Wageningen) en Future Materials Centre (Arnhem). De totale kosten bedragen ongeveer € 1.3 miljoen. De subsidie wordt beschikbaar gesteld door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Gelderland via het programma OP-Oost, waarin Gelderland en Overijssel samen met de EU werken aan structurele versterking van de economie in Oost Nederland.

Beeld: LeManna/Shutterstock