Lees verder
Nederland zet de komende vijf en tien jaar in op een circulaire economie. Deze focus heeft gevolgen voor bedrijven en organisaties die zich richten op de biobased economy.
Bergen op Zoom

Dat stelde Willem Sederel (Biorenewables Business Platform en oud-directeur van Biobased Delta) op de Biobased Delta Biobased Business Dag in Bergen op Zoom. Tijdens zijn openingsspeech benadrukte Sederel dat de endoflife in de nieuwe benadering zeer belangrijk gaat worden. ‘De benchmark wordt het gerecyclede fossiele product in gehele levensfase(n). Als producenten van biobased pendanten niet beter scoren dan de gerecyclede fossiele producten, met name op gebied van duurzaamheid, dan hebben zij een probleem.’
Sederel stelde wel dat een economie die uitsluitend gebaseerd is op gesloten kringlopen, problemen zal hebben om te groeien. ‘Waar is de groei? Ik zie deze wel in het verschiet, op voorwaarde dat nieuwe producten extra functionaliteiten hebben, zie de PEF-fles van Avantium. We hebben wel meer voorbeelden nodig à la Avantium. Dan kunnen we met recht spreken van een ‘spiral economy’.
De vraag is ook of de petrochemie wel ‘klaar’ is om een transitie te maken richting biomassa. ‘Momenteel is de olieprijs dermate laag dat biomassa het moeilijk heeft. Bovendien is de petrochemie ingericht op olie, een in hoge mate homogene feedstock, terwijl biomassa zeer heterogeen is en er ook issues zijn met betrekking tot beschikbaarheid over langere termijn.’ Gelukkig zijn er wel ettelijke programma’s, waaronder Sugar Delta (van Biobased Delta), om biobased feedstocks te optimaliseren zodat deze uiteindelijk op prijs en functionaliteit(en) het kunnen winnen van fossiel.