Lees verder
De Nederlandse start-up Syngip, gevestigd op Brightlands Chemelot, wordt naar alle waarschijnlijkheid opgenomen in Global Bioenergies. Beide partijen hebben daarvoor een overeenkomst getekend.
Geleen
Syngip is opgezet door Bernhard Guentner en is een voortzetting van zijn PhD-project aan het Fraunhofer Instituut in Duitsland. ‘Het idee was om kunstmatige, metabole ‘pathways’ voor carboxydotrofe bacteriën te ontwikkelen waarmee deze van afvalgassen bepaalde chemicaliën, zoals isopreen of isobuteen, zouden kunnen produceren. Normaliter kunnen deze bacteriën dit kunstje niet. Ze moeten dus genetisch worden gemodificeerd om deze chemicaliën te maken, bij voorkeur op de meest efficiënte manier.
Global Bioenergies is wereldwijd een van de weinige bedrijven die hernieuwbare grondstoffen omzet in koolwaterstoffen via fermentatie. Daarbij richt de onderneming zich vooral op isobuteen. ‘Daar zit ook de strategische fit tussen Syngip en Global Bioenergies’, aldus Guentner tegen Agro&Chemie. ‘Global is vooral geïnteresseerd in alternatieve grondstoffen die qua duurzaamheid en prijsniveau competitieve voordelen bieden. Syngas is zo’n feedstock waarin Global Bioenergies geen technische expertise heeft.’ Volgens Guentner is de kans groot dat zijn ontwikkelingstraject in een stroomversnelling komt. Eerder gaf hij aan dat het twee tot drie jaar zou duren voordat titers op industriële schaal realiseerbaar zijn. ‘We zullen een grotere slagkracht krijgen met Global Bioenergies. In ieder geval blijft het bedrijf gevestigd op Brightlands Chemelot Campus.’