Lees verder
Het Nederlands landschap van regelingen, programma’s en subsidies is te complex geworden voor ondernemers. Ook conflicteren en concurreren de afzonderlijke instrumenten met elkaar. Dat schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in het rapport Stand van RVO.
Redactie / Den Haag

RVO voert ruim 800 programma’s en regelingen uit voor ministeries, decentrale overheden en de Europese Unie. Hiermee is een bedrag van ruim € 15 miljard gemoeid. Deze regelingen en programma’s zijn bedoeld om ondernemers te stimuleren om bij te dragen aan de grote maatschappelijke opgaven. De beoogde maatschappelijke impact is echter niet optimaal, stelt RVO. De regelingen zijn zo complex dat er bijna altijd extra kosten moeten worden gemaakt voor adviseurs. Sommige ondernemers beginnen er niet eens aan of haken vroegtijdig af.

Bovendien kiezen ondernemers uit het grote aanbod meestal een regeling waarbij de terugverdientijd het kortst is. Dat is niet automatisch de regeling met de grootste maatschappelijke impact. Sommige regelingen hebben verder een stimulerend effect hebben op de ene maatschappelijke opgave, maar conflicteren juist met een andere opgave. Ook komt het voor dat een projecten botsen met bijvoorbeeld lokale regelgeving. “Dat is jammer en moeten we gezamenlijk zo veel mogelijk voorkomen, dat kan door al vroeg met de politiek, de ministeries en de uitvoering kennis te delen en samen te werken”, zegt Abdeluheb Choho, algemeen directeur van RVO.

Beeld: Ground Picture/Shutterstock