Lees verder
Het doel om in 2030 het grondstoffenverbruik te halveren en in 2050 volledig afvalvrij te zijn, is alleen haalbaar als we afval kunnen omzetten in waardevolle nieuwe materialen. Daat zijn innovatieve, ontwrichtende technologieën voor nodig. De gemeente Rotterdam zet zich hiervoor in via de Rotterdam Unlocked Organic Waste Challenge.
Redactie / Rotterdam

Het gaat om een internationale wedstrijd voor startups en scale-ups, gericht op de transformatie van organisch afval naar nieuwe grondstoffen. Winnaars krijgen de kans om samen met de gemeente en lokale partners zoals de petrochemische industrie, de haven, de voedings- en tuinbouwsector en andere aangesloten stakeholders hun bedrijf op te schalen naar de stad Rotterdam.

Ongeveer veertig startups en dertig scale-ups van over de hele wereld meldden zich aan en na een eerste selectie bleven er zes startups en zes scale-ups over. Daaruit zijn drie winnaars gekozen:

  • NETTEnergy (Nederland) ontwikkelt pyrolyse-installaties die hernieuwbare energie en materialen produceren op basis van biomassa-reststromen, bijvoorbeeld uit de tuinbouw. In de Pyrolyseproeftuin Zuid-Nederland ontwikkelde NETTEnergy ook gassificatie-technologie om waterstof te produceren, waarover Agro&Chemie al eerder berichtte. Nu wil het bedrijf waterstof gaan produceren uit huishoudelijk organisch afval, waarmee vervolgens in de energievraag van huishoudens kan worden voorzien. Het proces levert ook biochar op dat CO2 opslaat en kan worden gebruikt als bodemverbeteraar.
  • Arbios Biotech (VK) wil post-consumer biomassa en residuen omzetten naar een duurzame, biobased ‘ruwe olie’, die aardolie vervangt als grondstof voor op koolstof gebaseerde producten en biobrandstoffen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een katalytische hydrothermale reactor (Cat-HTR) waarin water wordt verhit tot (bijna) superkritisch niveau.
  • TripleW (Israël) is een industrieel biotechnologiebedrijf dat een proces ontwikkelt en commercialiseert voor de productie van melkzuur uit voedselafval. Melkzuur wordt onder meer gebruikt voor de productie van afbreekbare biobased plastics (PLA).

De gemeente Rotterdam en partners gaan een pilotstudie met de technologie van NETTEnergy opzetten en ​​haalbaarheidsstudies uitvoeren voor de productie van grondstoffen met de technologieën van Arbios en TripleW.

Betrokken bij de challenge zijn de volgende partners: Gemeente Rotterdam, Innovation Quarter, Renewi, Greenport West-Holland, Rotterdam Partners, Clean Tech Delta, Engie, iTanks, Rijkswaterstaat en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Beeld: EMpro/Shutterstock