Lees verder
Wridzer Bakker, CEO van het Arnhemse bedrijf Plantics, mocht vandaag (19 april) de Natural Fibertastic Award 2018 in Bergen op Zoom in ontvangst nemen, voor de eerste 100% biobased thermoset plastic.
Redactie / Bergen op Zoom

De prijs werd uitgereikt tijdens de internationale conferentie Natural Fibertastics, waarin de uitwisseling van kennis over natuurvezels centraal stond. Bakker vertelde in een zaal vol specialisten hoe hij vorig jaar in contact kwam met het onderzoeksteam rond Albert Albers en Gadi Rothenberg van de Universiteit van Amsterdam. Zij hadden een 100% plantaardige thermoset plastic uitgevonden dat kan concurreren met het ‘fossiele’ polyurethaan (PU) schuim, dat veelvuldig wordt toegepast in isolatiematerialen.

Bakker kreeg in de UvA een tafel vol met producten te zien, van sandwichpanelen met zacht en hard schuim in het midden tot complete deurklinken. Hij was zo onder de indruk dat hij zijn baan bij Akzo Nobel opzegde en zich volledig stortte op de productontwikkeling voor Plantics.

Onderscheidend

‘Ons product is onderscheidend omdat het 100% biobased is, 100% biologisch afbreekbaar, 100% recyclebaar en 100x sterker dan PU. De mate van afbreekbaarheid is instelbaar, afhankelijk van de toepassing. Het materiaal is bovendien onbrandbaar en geeft zelfs bij verwarming geen giftige stoffen af’, zegt Bakker. Dat is een belangrijk verschil met PU-panelen, die isocyanaten of formaldehyde bevatten. Het gevolg kennen we van discobranden in het verleden: mensen raken onwel door de giftige dampen uit brandende isolatieplaten.

Marktpotentieel enorm

Inmiddels heeft Plantics de markt voorzichtig betreden, met houten sandwichpanelen voorzien van biobased schuim en met afbreekbare plantenpotjes. Het marktpotentieel is echter enorm: eenvijfde van de totale wereldwijde kunststofmarkt bestaat nu uit fossiele thermoset plastics, dat is een totaal van 60 miljoen ton per jaar. Een 100% biobased thermoset plastic, dat bovendien kosteneffectief is, is nog niet op de markt. Plantics wil het gaan leveren als hars, zacht of hard schuim, granulaat en natuurlijk composiet, want: ‘Het plakt ontzettend goed!’