Lees verder
De Nederlandse bedrijven Vepa (kantoormeubilair) en Plantics (groene chemie) hebben de nieuwe innovatieprijs “Renewable Material of the Year Award 2021” gewonnen met hun duurzame kuipstoel uit hennepvezel en biohars.
Redactie / Hoogeveen

Plantics en Vepa hebben twee jaar intensief samengewerkt om van het biomateriaal een hoogwaardige zitkuip te maken. De collectie wordt volledig in Nederland geproduceerd en bestaat momenteel uit stoelen en barkrukken. Het productieproces neemt meer CO2 op dan het uitstoot. Daarnaast zijn de stoelen zo ontworpen dat de verschillende onderdelen eenvoudig te scheiden zijn en materialen eindeloos kunnen worden hergebruikt.

De unieke biobased hars is door Plantics ontwikkeld en wereldwijd gepatenteerd voor vele verschillende toepassingen. In 2018 won Plantics hiermee ook al de Natural Fibertastic Award.

Op de tweede en derde plaats in de competitie eindigden Carbios uit Frankrijk met virgin-kwaliteit PET uit de enzymatische recycling van textiel en LanzaTech uit de VS/Zwitserland met huishoudelijke reinigingsmiddelen op basis van bio-ethanol dat is gemaakt uit CO2-emissies uit de staalindustrie. In totaal waren er 36 inzendingen.

Beeld: Vepa