Lees verder
Wageningen University & Research heeft in de afgelopen 30 jaar veel nieuwe circulaire producten mede ontwikkeld die 10-20 jaar na de lancering nog steeds op de markt zijn. Daaronder circulaire verpakkingscoatings, speelgoed voor huisdieren, plantenpotten, biobased autobanden en groene isolatiematerialen. Maar ook veilige biobased en biologisch afbreekbare alternatieven voor fossiele surfactanten in shampoos om te voorkomen dat microplastics hun weg naar het milieu vinden.
Redactie / Wageningen

Met dit bewijs van reeds vele succesvolle marktintroducties is de volgende stap opschaling. Daarom is een programma voor het Nationaal Groeiprogramma “BioBased Circulair – BBC” ingediend bij de Nederlandse overheid. Het richt zich op het opschalen en versnellen van de ontwikkeling en productie van circulaire kunststofmaterialen op basis van koolhydraatrijke biomassa naar grootschalige toepassingen in alledaagse producten, zoals levensmiddelen, verpakkingen, meubels, bouwmaterialen en coatings. Het voorstel omvat ook een andere belangrijke factor die door de deelnemende bedrijven wordt aangepakt: menselijk kapitaal.

Volgens Gerlinde van Vilsteren, Projectmanager Waardecreatie bij WUR “komt er geen echte transitie naar een fossielvrije samenleving als we de menselijke factor buiten beschouwing laten. Er zijn veranderingen in het onderwijs, leermodellen en nieuwe soorten transdisciplinaire expertise nodig.”

Lees meer in het artikel De menselijke factor: ontbrekend puzzelstuk in de transitie naar een circulaire en biobased economie.

Beeld: WUR