Lees verder
De komende twee weken zal een F-16 Fighting Falcon straaljager van de Koninklijke Luchtmacht opereren vanaf de vliegbasis Leeuwarden op een 5% -mengsel van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), geleverd door SkyNRG.
Redactie / Leeuwarden

Het experiment maakt deel uit van het initiatief Elfwegentocht van de provincie Friesland, waar de hele gemeenschap twee weken lang fossielvrij zal reizen. Het Nederlandse ministerie van Defensie wil duurzamer opereren en neemt deel aan dit initiatief om fijnstof en CO2-emissies van hun vluchtoperaties te verminderen.

Alle F-16’s op SAF

Door gebruik te maken van SAF voor hun F-16 operaties willen het Nederlandse Ministerie van Defensie en de Koninklijke Luchtmacht de vraag naar SAF en de ontwikkeling van de SAF-industrie helpen stimuleren. Ze willen dit tweeweekse vluchtprogramma voortzetten door later dit jaar alle F-16’s op vliegbasis Leeuwarden op een SAF-blend te laten vliegen. De SAF die wordt gebruikt in de F-16-straaljager is gemaakt van gebruikte frituurolie en geproduceerd door AltAir Fuels in Californië, VS.

Paul de Witte, kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht: “Acht jaar geleden hebben we aangetoond dat een van onze helikopters op SAF kan vliegen. SAF is nog steeds duurder omdat het niet op grote schaal wordt gebruikt en het wordt niet op grote schaal gebruikt omdat het duur is. Het is het klassieke ‘de kip of het ei’ dilemma. We willen graag duurzamer vliegen en hopen dit dilemma op te lossen, wat resulteert in lagere prijzen, een breder gebruik van SAF en duurzamere luchtvaart.”

De Witte verwijst naar een experiment uit 2010, toen een Apache AH-64D-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht met een van zijn motoren vloog op een 50% SAF-mix, geleverd door SkyNRG. Deze demonstratievlucht was bedoeld om het belang van duurzaamheid voor het Nederlandse ministerie van Defensie te onderstrepen. De aankomende F-16-vluchten zijn de volgende logische stap voor het ministerie van Defensie, na hun voortdurende inspanningen om het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof in de militaire luchtvaart in de afgelopen jaren mogelijk te maken.

Eline Schapers, Head of Supply & Operations bij SkyNRG: “Het is geweldig om te zien dat het Nederlandse ministerie van Defensie en de Koninklijke Luchtmacht een leidende rol spelen bij het terugdringen van emissies door vliegoperaties van de overheid. We hopen dat deze vluchten overheden wereldwijd zullen inspireren.”