Lees verder
Sinds begin juni heeft de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom de status van Green Chemistry Innovation Lab. In dit iLab kunnen jonge en innovatieve start-ups hun duurzame ideeën versneld en laagdrempelig ontwikkelen en opschalen.
Redactie / Bergen op Zoom

De eerste klant is ook al binnen: Bionative Industries ontwikkelt er een biobased plasticvervanger die 100% afbreekbaar is in water. Het bedrijfje is vorig jaar opgericht door twee studenten uit Breda: chemisch technoloog Bart de Raad en gezondheidswetenschapper Daan Sybesma.

Innovatielandschap verstevigd

Sinds de start in 2011 is de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom een officieel erkend Centre of Open Chemical Innovation (COCI), waar snelgroeiende bedrijven hun chemische innovatie opschalen richting de markt. Vanaf nu kunnen ook startups er terecht in het iLab. “Met dit iLab verstevigen we het innovatielandschap voor duurzame chemie. Startups met vernieuwende biobased ideeën kunnen nu ook op de grens van Zeeland en Brabant terecht voor hulp en advies.”, zegt Emmo Meijer, boegbeeld van ChemistryNL (Topsector Chemie).

Geert Mol, projectleider van het Innovation Lab, vult aan: “Ondernemers met een goed circulair idee kunnen we in het Innovation Lab een kickstart geven. Van laagdrempelige en flexibele toegang tot laboratoria en werkruimtes tot expertise op het gebied van patenten, technologie, management en financiering; het Green Chemistry Innovation Lab stimuleert, ondersteunt en verbindt.”

Partners van het Green Chemistry Innovation Lab zijn Curio, REWIN-West Brabant, Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences, HAS Hogeschool, Circular Biobased Delta en Dockwize. De samenwerking met drie HBO-instellingen en een MBO Centrum voor Innovatief Vakmanschap – uniek voor een iLab – garandeert een praktijkgerichte aanpak en toegang tot benodigde faciliteiten. Daarnaast wordt ook de verbinding gelegd met partijen als Impuls Zeeland en Braventure.

Beeld: ImageFlow/Shutterstock