Lees verder
In vele Nederlandse kassen en polders vindt een stille revolutie plaats; de efficiënte en duurzame voedselproductie wordt steeds meer high tech. Dat stelt Gursel Karacor, Senior Data Scientist bij Grodan in een opiniestuk op het platform Emerce.
Redactie / Roermond

Karacor haalt de de wereldberoemde bioloog Sir David Attenborough aan, die de Nederlandse tuinbouw ‘een briljante sector’ noemt. Ook architect Rem Koolhaas ziet in de Nederlandse tuinbouw de oplossing voor de voedselvoorziening van de toekomst. Dankzij techtrends als machine learning, image en sensor technologie, robotica en kunstmatige intelligentie (AI) is de sector in staat om efficiënter en duurzamer dan ooit voedsel te produceren. Dat is essentieel om de steeds groeiende wereldbevolking ook in de toekomst van voedsel te kunnen blijven voorzien.

Volgens Karacor zullen kassen door alle technologie steeds autonomer worden; ondernemers managen de kas via een scherm en groeien uit tot experts in data. Naast conventionele sensoren zullen we ook meer en meer de opkomst van de ‘machines’ zien door ‘machine vision’, deep learning, camera’s en drones in de kas. AI-oplossingen maken echt het leven van telers eenvoudiger. Maar om al die techniek goed te laten renderen, blijft kennis van planten de onmisbare basis.

Lees het volledige artikel in Emerce.

Beeld: FeelGoodLuck/Shutterstock