Lees verder
Ondernemers die in 2022 investeren in waterstof kunnen nu meer investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Dat blijkt uit de pas gepubliceerde nieuwe Energielijst.
Redactie / Den Haag

De Energielijst beschrijft bedrijfsmiddelen die voor aftrek in aanmerking komen volgens de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met het ministerie van Financiën een impuls geven aan energiebesparing en duurzame economische groei.

De lijst wordt ieder jaar geactualiseerd, waarbij technieken worden toegevoegd en verwijderd en de eisen voor een aantal technieken worden aangescherpt. In 2022 wordt een drietal nieuwe bedrijfsmiddelen in de regeling opgenomen:

  • productie van waterstof door middel van elektrolyse;
  • stationaire opslag van waterstof;
  • aansluiting op private waterstofnetwerken.

Dit betekent voor ondernemers dat investeringen die zij doen in deze bedrijfsmiddelen fiscaal voordeel opleveren, door gebruik te maken van de EIA. Ook zijn er aanpassingen op het gebied van Power-to-gas, ofwel de omzetting van elektrische energie naar waterstof. Andere wijzigingen hebben onder meer betrekking op de energiezuinigheid van LED-verlichting en op het collectief verwarmen en koelen van woningen en andere gebouwen met behulp van een bron en een warmtepomp.

In 2022 is er voor de EIA een totaalbudget beschikbaar van €149 miljoen. Kijk op de website van RVO Nederland voor meer informatie.

Beeld: Scharfsinn/Shutterstock