Lees verder
Cosun Beet Company en papierfabrikant Crown Van Gelder hebben duurzaam papier ontwikkeld met bietenpulp, een bijproduct van suikerraffinage. Het nieuwe papier is geschikt voor zowel consumentenverpakkingen als industriële verpakkingen.
Redactie / Dinteloord

Vanaf dit voorjaar worden de 1 kg suikerzakken van Van Gilse verpakt in het nieuwe papier met 20% suikerbietvezels. Op dit moment worden ook industriële zakken van 25 kg getest door Zeelandia, een internationale fabrikant van brood- en banketingrediënten.

Suikerbietenpapier is een baanbrekende innovatie. Doordat het bietenpulp gebruikt als duurzame vervanger van houtvezel, heeft het over de hele linie een significant lagere ecologische voetafdruk: van het verminderen van de CO2-uitstoot en fijnstofvorming tot het verminderen van landbouwareaal en transportbewegingen, doordat de bieten lokaal worden geteeld.

Zeelandia heeft allereerst de zakken van 25 kg succesvol getest; ze gedragen zich tijdens hun levenscyclus als gewone zakken. Binnenkort volgt een tweede, meer uitgebreide test. Uiteindelijk wil Cosun Beet Company dat alle verpakkingen worden gemaakt van suikerbietenpapier.

Beeld: Cosun Beet Company