Lees verder
De Raad van de EU heeft vandaag (19 november) de verordening aangenomen tot oprichting van de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU), de opvolger van BBI JU. Dit betekent dat CBE JU naar verwachting eind november in werking treedt en alle activiteiten van BBI JU overneemt.
Redactie / Brussel

CBE JU is een partnerschap van € 2 miljard tussen de Europese Unie en het Bio-based Industries Consortium (BIC). Het zal voortbouwen op het succes van BBI JU om concurrerende circulaire biogebaseerde industrieën in Europa vooruit te helpen.

Formeel treedt CBE JU in werking op de dag waarop de verordening van de Raad van de EU in het Publicatieblad van de Europese Unie wordt bekendgemaakt, momenteel naar verwachting op 30 november 2021. Op die dag zal ook het programmabureau van de CBE JU worden opgericht. De partners (de Europese Commissie en BIC) zullen dan leden voor de raad van bestuur voordragen. Medio december komt de nieuwe raad van bestuur dan voor het eerst bijeen.

In het eerste en tweede kwartaal van 2022 zullen twee adviesorganen van de CBE JU worden opgericht: de Groep Vertegenwoordigers van de Staten en het Wetenschappelijk Comité. Ook zal de strategische agenda voor onderzoek en innovatie (SRIA) worden vastgesteld, die de basis vormt van het eerste werkprogramma van de CBE JU. De raad van bestuur zal dit programma in het tweede kwartaal van 2022 aannemen. Daarna volgt de eerste oproep tot het indienen van projectvoorstellen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU).

Beeld: Alexandros Michailidis/Shutterstock