Lees verder
Kunstenaar Basse Stittgen maakt objecten van runderbloed, als biobased alternatief voor plastic. Hij wil de productie opschalen, om zo de afvalstroom van bloed uit slachthuizen te verminderen.
Redactie / Wageningen

Jaarlijks worden in Nederland zo’n twee miljoen koeien geslacht. Dat levert in totaal 50 miljard liter bloed op. Het bevat waardevolle eiwitten. Toch wordt zeventig procent hiervan na sterilisatie afgevoerd naar het riool. Slechts dertig procent wordt gedroogd en gebruikt als eiwitbron voor bemesting. Deze verspilling motiveerde de kunstenaar, afkomstig van de Design Academy Eindhoven, te onderzoeken hoe het bloed is te bewerken tot iets nuttigs.

Blood related

Stittgen is één van de tien kunstenaars die in het jubileumjaar van Wageningen University & Research een creatieve innovatieve technologie bedenken, binnen het project Creative Innovations. Eerder maakte hij al kleine objecten van 100% dierenbloed in het project Blood Related. Daaronder sierradendoosjes, eierdopjes en een elpee die de hartslag van een varken laat horen.  In maart en april werkt hij samen met twee wetenschappers van de vakgroep Animal Sciences aan de opschaling van zijn techniek.