Lees verder
Het Amerikaanse chemiebedrijf Laderatech brengt een biobased middel op de markt om het ontstaan van bosbranden te voorkomen. Het middel biedt zes maanden lang bescherming.
Redactie / Palo Alto

Het middel, genaamd Fortify, is ontwikkeld door de Stanford University en is op het moment het enige product dat voor langdurige veilige en effectieve preventie kan worden gebruikt. Het is ideaal voor de behandeling van plekken met een verhoogd risico op het ontstaan van brand, zoals wegbermen en de omgeving van elektriciteitsleidingen.

Fortify is een milieuvriendelijke, visco-elastische vloeistof die is gemaakt van hernieuwbare bronnen en nieuwe eigenschappen heeft die onmogelijk zijn met traditionele brandvertragers. Fortify biedt een beschermende barrière die kan voorkomen dat bosbranden in een droog landschap snel om zich heen kunnen grijpen. Door het middel eenmalig aan te brengen zijn plekken met een verhoogd risico een heel seizoen lang zijn beschermd. Volgens de fabrikant kan een met Fortify behandeld object drie minuten lang een hitte van 2.000 graden Celsius weerstaan, zonder te ontvlammen. Vergelijkbare niet-biobased middelen zijn daartegen slechts 20 tot 30 seconden bestand.

Onlangs heeft Laderatech een overeenkomst gesloten voor de levering van grote hoeveelheden Fortify aan partijen in Australië, waaronder overheden, bedrijven en landbouworganisaties.