Lees verder
De bioplasticsindustrie is een nog jonge en flink innoverende industrie die de komende 5 jaar ongeveer 20 procent zal groeien. Een aantal innovaties zullen de komende jaren de markt bereiken. Tijdens de jaarlijkse conferentie van European Bioplastics werden hier een aantal van gepresenteerd.
Caroli Buitenhuis

Een nieuwe speler is Lactips. Dit bedrijf ontwikkelt een afbreekbaar en in water oplosbaar materiaal op basis van proteïne uit melk die niet geschikt is voor menselijke consumptie. Deze hernieuwbare en afbreekbare grondstof zal in eerste instantie ingezet worden om vaatwastabletten te verpakken waarbij geen toxische stoffen in het water zullen achterblijven. Ook voor de voedsel- en farmaceutische industrie kunnen er interessante toepassingen zijn.

Het Fraunhofer Institute presenteerde de nieuwe coating BioOrmocer. Deze is afbreekbaar, biedt excellente barrière-eigenschappen voor zuurstof en waterdamp en is antimicrobieel. Daarmee is de coating bij uitstek geschikt om, in combinatie met een bioplastic drager, o.a. voedsel, cosmetica of medicijnen te verpakken.

Kuraray Eval Europe heeft op basis van zetmeel en bio-PBS een biobased en composteerbare hoge gas- en aromabarrière als tussenlaag voor laminaten ontwikkeld. Als deze gebruikt wordt in combinatie met een op cellulose gebaseerde bioplastic, is het materiaal uitstekend geschikt voor toepassingen waarbij een hoge gasbarrière van belang is, zoals voor koffie, snacks of droge producten zoals bonen of diervoeding.

Vlammend betoog

Er verschijnen steeds vaker artikelen in de media over meelwormen of rupsen die plastic afval af zouden kunnen breken door het op te eten. Professor Ramani Narayan van Michigan State University gaf in een vlammend betoog aan dat deze organismes eten voor energie en niet om ons afval op te ruimen. Maar daarnaast gaf hij ook precies aan waarom deze claims in praktijk niet blijken te kloppen. Zo toonde hij aan dat meelwormen of rupsen fossiele niet-afbreekbare plastics wel eten maar vervolgens alleen maar gefragmenteerd weer uitscheiden. Wat het probleem dus niet oplost. Enkel de plastics die gecertificeerd zijn om te composteren kunnen door micro-organismen afgebroken worden in biomassa, CO2 en water. Dit kan dan enkel via home composting of in industriële composteringsinstallaties gebeuren onder de juiste omstandigheden en binnen een vooraf bepaalde tijdslimiet.

PepsiCo: 100 procent composteerbaar in 2025

Grote brand owners waren ook aanwezig bij de conferentie. PepsiCo, Danone, Nestlé Waters en Marks & Spencer kwamen vertellen over hun initiatieven om hun footprint te verkleinen en hoe bioplastics hen daarbij helpen.

Zo gaf Sandeep Kulkarni van PepsiCo aan dat hun verpakkingen 100% recyclebaar of composteerbaar moeten zijn in 2025. En dat dit zal gaan volgens het adagio ‘People, Planet, Product’. Waarbij dus ‘Profit’ is ingeruild voor ‘Product’. De opdracht is, volgens Kulkarni, ‘to transform our portfolio & offer healthier products’, wat ook van toepassing moet zijn op de verpakking.

Toekomst

Danone en Nestlé Waters hebben als doel om samen met Origin Materials in 2020 een 95% biobased PET fles op de markt te brengen die gemaakt is op basis van gerecyclede vezels uit de papierindustrie en houtzaagsel. Deze fles zal volledig recyclebaar samen met fossiele PET moeten worden.

Bij Marks & Spencer nemen ze iets meer de tijd. De verpakkingsspecialist vertelde dat in 2030 de door hen gebruikte materialen allemaal op basis van hernieuwbare of gerecyclede grondstoffen moeten zijn en ook volledig traceerbaar tot aan de bron. Daarnaast zijn ze op zoek naar een innovatief biobased mono-materiaal dat kan gaan dienen als materiaal voor al hun verpakkingen (sic).

De uitgever van Bioplastics Magazine presenteerde de Global Bioplastic Award 2017. Deze werd gewonnen door de Italiaanse kunststofproducent Maip Sir. Zij ontwikkelden een biobased compound als alternatief voor ABS en polycarbonaat. Deze compound is gebaseerd op PHBV (op basis van microben uit reststromen) en geschikt voor toepassingen bij hoge temperaturen, met o.a. een uitstekende UV- en lichtbestendigheid, krasbestendig en makkelijke vormbaarheid in mallen met meerdere holtes.

Meer achtergrond informatie over deze conferentie vindt u op de European Bioplastics Conference website.