Lees verder
De markt voor bioplastics zal over de komende 5 jaar met ongeveer 20 procent groeien. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt door het toenemende milieubewustzijn onder consumenten en brand owners. Ook spelen de betere functionaliteiten (o.a. barrière-eigenschappen, afbreekbaarheid) een rol.
Caroli Buitenhuis

Dat bleek uit marktgegevens die werden besproken tijdens de jaarlijkse conferentie van European Bioplastics die eind november plaatsvond in Berlijn. De bovenstaande groeicijfers zijn positief, maar vallen wel tegen gezien eerdere voorspellingen. Dit komt onder meer doordat het lang duurt voordat nieuwe bioplastics de markt bereiken. Het gaat immers om lange complexe onderzoekstrajecten, hoge investeringskosten, langdurig testen en strenge certificeringen. De verwachting is dat vanaf 2020 tot 2022 nieuwe materialen beschikbaar zullen komen zoals PEF, biobased PET en biobased PP. Deze nieuwe plastics zullen ongetwijfeld de gehele bioplasticsmarkt een forse push geven.

Productie in Azië

Bioplastics worden steeds vaker toegepast in verschillende markten, zoals speelgoed, elektronica, textiel e.d. maar de verpakkingsmarkt is met bijna 60% tot op heden de grootste afzetmarkt. Opvallend is dat de productie vooral in Azië plaatsvindt en dat de kennis en ontwikkelingen vanuit Europa komen. Europa is daarnaast ook de grootste afzetmarkt voor bioplastics.

Voor de werkgelegenheid is de bioplasticsindustrie in Europa een veelbelovende speler de komende jaren. In 2013 waren er 23.000 mensen in Europa werkzaam in de bioplastic industrie. Maar met de juiste omstandigheden – onder andere overheidsmaatregelen – kan deze industrie groeien naar 300.000 banen in 2030 in Europa.

Uitgebreide datagegevens rondom de huidige stand van zaken van de bioplastics industrie zijn terug te vinden op: Bioplastics market data 2017 van European Bioplastics. Deze gegevens zijn tot stand gekomen in samenwerking met de experts van het onafhankelijke nova-Institute in Duitsland. Voor meer informatie over de gehele studie en het volledige rapport kunt u terecht op de website bio-based.eu.