Lees verder
“Wij zijn de pioniers van de naoorlogse hennepindustrie”, zegt Mark Reinders, CEO van Hempflax. Het bedrijf startte in de jaren negentig van de vorige eeuw in een oude vlasfabriek in Flevoland, maar ontdekte al gauw dat de verwerking van hennep een volledig andere technologie vereiste. Sinds 1996 is Hempflax gevestigd in Oude Pekela en sindsdien zijn daar vestigingen in Duitsland en Roemenië bijgekomen.
Pierre Gielen

We bezitten nu 2.300 hectare aan grond en telen en oogsten alles wat we verwerken zelf. Op die manier houden we de kwaliteit constant en kunnen we de variaties die je van natuurvezels verwacht tot een minimum beperken”, aldus Reinders.

Industriële toepassing

Dat is wel nodig, want hennepvezel van Hempflax wordt in industriële toepassingen gebruikt waar de marges voor afwijkingen minimaal zijn. Bijvoorbeeld in de auto-industrie. Daar is het als matrix voor composiet een geduchte concurrent van glas- of koolstofvezels. “We kunnen in een bouwdeel dankzij hennepvezel met 30% minder gewicht dezelfde stijfheid behalen als met glasvezel.” Die gewichtsbesparing zorgt ervoor dat de prijs van glasvezel en hennep elkaar niet veel ontlopen. Daar komt bij dat de prijzen van hennep stabieler zijn. Ze zijn namelijk niet afhankelijk van fluctuerende energieprijzen.

Behalve gewichtsreductie heeft hennep nog een ander mechanisch voordeel: een hogere slagkracht, waardoor een composietpaneel met hennepvezel bij een botsing niet versplintert. Ook is hennep een hernieuwbare en duurzame grondstof die zonder pesticiden of kunstmest wordt geteeld. “Dat is mooi meegenomen, maar niet ons belangrijkste verkoopargument.”

Spuitgieten

In de biobased economie staat Hempflax bekend als een bedrijf dat sterk is in innovatie en de verwaarding van alle delen van de hennepplant. Van vezels tot inhoudsstoffen. En dan hebben we het niet over wiet, want de variant die Hempflax teelt, bevat geen narcotica.

Een nieuwe ontwikkeling is de productie van hennepgranulaat dat in gangbare spuitgietmachines in de kunststofindustrie kan worden verwerkt. “Dat is uniek”, zegt Reinders. “Tot voor kort was composiet met hennep alleen te gebruiken in een vormpers. In samenwerking met een compounder hebben we een granulaat gemaakt dat probleemloos in de spuitgietmachine kan. We kunnen dit nu al op industriële schaal produceren. We zijn dan ook op zoek naar klanten die grotere volumes kunnen afnemen.”

Directe omgeving

Reinders vindt het prettig om zijn ervaringen met andere ondernemers te kunnen delen en is dan ook een van de leden van het eerste uur binnen de Biocooperative Noord-Nederland. “Je zit per slot van rekening zo’n beetje in dezelfde business. Als CEO van een internationaal georiënteerd bedrijf vlieg ik de hele wereld over. Maar ik vind het ook prettig om te weten wat er in onze directe omgeving gebeurt en wat voor bedrijven hier zitten. Misschien zijn dat ook wel potentiële klanten of samenwerkingspartners!”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Biocooperative Noord-Nederland, Gemeente Groningen en Het Fonds Ondernemend Groningen.