Lees verder
Als onderdeel van het ReSolve-project, is een workshop met stakeholders gepland als een pre-conferentie evenement op EFIB-2019, op 30 september 2019, in Brussel.

Het door de EU onder de paraplu van de BBI JU gefinancierde ReSolve-project is gericht op het vervangen van de gevaarlijke conventionele oplosmiddelen tolueen en NMP door biobased alternatieven die veiliger zijn.

Tijdens de stakeholder-workshop zullen de projectpartners de resultaten en uitdagingen tot nu toe bespreken. Alle workshopdeelnemers kunnen na afloop deelnemen aan de welkomstreceptie van EFIB 2019.

De workshop is gratis, maar er is beperkte ruimte, dus registreren vooraf is noodzakelijk.

Programma
13:00 Lunch en registratie
14:00 Sessie 1: Veiliger vervanging van oplosmiddelen: Integrale beoordeling van veiligheid en duurzaamheid, door Petra Hogervorst (RIVM, Nederland); Commerciële introductie van nieuwe groene oplosmiddelen in de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap, door Jane Murray (Merck KgaA, Duitsland).
15:00 Koffiepauze
15:15 14:15 Sessie 2: ReSolve projectresultaten tot nu toe: Introductie en hoogtepunten, door James Clark (University of York, VK); Een geïntegreerde teststrategie om toxicologische veiligheidsproblemen van kandidaat-oplosmiddelen te evalueren, door Barbara van Vugt-Lussenburg (BioDetection Systems, Nederland); Veiligere en goed presterende biogebaseerde alternatieven voor NMP, door Fabien Deswarte (Circa Sustainable Chemicals, VK); TEE en LCA van de meest veelbelovende alternatieven voor NMP en Tolueen, door Ángel Puente (nova-Institut, Duitsland), in combinatie met dr. Deswarte en dr. Byrne); Veiligere en goed presterende biogebaseerde alternatieven voor tolueen, door Fergal Byrne (University of York, VK).
Sessie 3: Feedback- en discussiesessie: uitdagingen bij de substitutie van oplosmiddelen en het op de markt brengen van nieuwe oplosmiddelen.
18:00 Afsluiting
18:30 EFIB 2019 pre-conference receptie