Lees verder
Nu de energietransitie langzaam op gang komt, moet de materiaaltransitie plaatsvinden. De biobased transitie is daar een onlosmakelijk onderdeel van. Daarbij gaat het om de omschakeling van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare koolstof, vooral in de petrochemische industrie.

In deze online lunchlezing schetst Martijn Zieverink, lector Biobased Transities bij MNEXT, de omvang van zowel het probleem als van mogelijke oplossingen. Een groot probleem is schaalgrootte: als bestaande industrieën niet snel genoeg willen (of kunnen) veranderen, moeten er nieuwe industrieën worden gebouwd. Dit vergt zowel tijd als enorme hoeveelheden kapitaal, die beide schaars zijn. De prijsstelling is een systemisch probleem: fossiele koolstof is gewoon te goedkoop als je rekening houdt met alle schade die het na gebruik aan het milieu en de maatschappij toebrengt.

Er zijn ook kansen; een omschakeling naar hernieuwbare grondstoffen biedt een kans op een eerlijkere verdeling van de waarde. En grote organische stromen die nu als afval worden beschouwd, kunnen waardevolle grondstoffen worden.

Nu de planeet afstevent op een gemiddelde temperatuurstijging van 1,5 graad, is de vraag niet langer of er een overschrijding zal zijn, maar hoe groot die zal zijn. Biobased transities zullen een belangrijke rol spelen in het beperken van de oorzaken van klimaatverandering.

Deelname is kosteloos. De lezing is in het Engels. Kijk voor meer informatie op de website.

Beeld: Sergey Nivens/Shutterstock