Lees verder
Samen met beleidsmakers op EU- en nationaal niveau en met stakeholders en praktijkmensen bespreken het Bio-based Indusrries Consortium (BIC) en Zero Waste Europe (ZWE) op 17 maart van 11.00 tot 12.00 uur (CET) de kwestie van bioafval in een online-evenement.

De conferentie wordt georganiseerd door het Finse parlementslid Elsi Katainen en omvat sprekers van het Europees Milieuagentschap (EEA), een regio die deelneemt aan BIC’s bio-economieplatform, ZWE, en BIC.

Dit evenement vindt plaats in het kader van het actieplan van de EU voor de circulaire economie en maakt deel uit van de acties van het BIC om de afvalproblemen van Europa te helpen aanpakken door nieuwe waarde te creëren uit bioafval.

Tijdens de workshop zullen de bevindingen van het BIC & ZWE-rapport over bioafval worden gepresenteerd en zal worden gediscussieerd over de kansen en uitdagingen om het potentieel van bioafval te benutten, ook met betrekking tot de afvalwetgeving van de EU, waaronder de verplichting voor de EU-lidstaten om bioafval tegen 2023 gescheiden in te zamelen.

Agenda

Sessie 1: EU-beleidskader en feiten & cijfers

11:00: Voorwoord – Elsi Katainen, MEP, Europees Parlement

11:05: Bioafval in Europa – beleid en kansen – Almut Reichel, projectmanager. Europees Milieuagentschap (EEA)

11:15: Het onbenutte potentieel: de afstand tot potentiële vangsten van bioafval, en de manier om vooruitgang te boeken – Enzo Favoino, voorzitter van het wetenschappelijk comité. Zero Waste Europa (ZWE)

Sessie 2: Hoe kan het bioafvalpotentieel in Europa worden aangeboord? Casestudies

11:25: RDI van het gebruik van nevenstromen uit de bio-industrie als onderdeel van de uitvoering van Kainuu RIS3 – Jouni Ponnikas, directeur Regionale ontwikkeling. Regio Kainuu (Finland).

11:35: Valorisatie van stedelijk bioafval in de circulaire bio-economie – Daniele Turati, O&O-projectmanager

11:45: Vraag- en antwoordsessie: Het potentieel van bioafval ontginnen: Kansen en obstakels – Jack McQuibban, Steden Programma Coördinator, ZWE

11:55: Boodschappen en conclusie. Elsi Katainen, MEP, Europees Parlement.

12:00: Einde van het webinar

Beeld: Pixavril/Shutterstock