Lees verder
Bij de huidige energiecrisis gaat het niet alleen om energie- en grondstofkosten, maar ook om duurzame circulaire productie én om investeren in duurzame arbeidsrelaties.
Redactie / Den Haag

Dat zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga in Chemie Magazine. “Mensen hebben geen ruimte in hun hoofd voor verduurzaming als ze zich zorgen maken of ze aan het eind van de maand hun kinderen nog wel zonder honger naar school kunnen sturen”, zegt hij. “Eerst moet de koopkracht veilig zijn, moeten mensen een fatsoenlijk contract hebben, met de zekerheid dat ze ook volgende maand nog werk hebben, en dat hun loon meegroeit met de prijzen.”

Volgens Elzinga maken bedrijven ontzettend veel winst, maar delen ze die nauwelijks; werkenden leveren nog steeds koopkracht in. Hij benadrukt dat niet alleen de vakbeweging, maar ook het Centraal Planbureau, de EU, de OESO en de Nederlandsche Bank erop wijzen dat betere lonen uiteindelijk beter zijn voor de maatschappij.”

Visieloos beleid

We moeten natuurlijk zuinig zijn op de Nederlandse maakindustrie, vindt ook de FNV. Maar bedrijven die dreigen met verhuizen naar goedkopere landen komen straks van een koude kermis thuis. “Uiteindelijk moet toch de hele wereld de omslag maken naar een CO2-neutrale en circulaire economie. Je kunt het beste voorop lopen en nu investeren. Dat is ook economisch het verstandigst, want dan heb je de meeste kans dat je straks ook een mooie boterham verdient.”

Wel stuiten bedrijven die vaart willen maken met de transitie op trage ambtelijke molens. Volgens Elzinga heeft dat te maken met een uitvoeringscrisis bij de overheid door jarenlang visieloos regeringsbeleid, waarbij vooral financieel is gestuurd. Zo zijn essentiële diensten kapot bezuinigd en is er te weinig geïnvesteerd in (technisch) onderwijs en duurzame arbeidsrelaties. Het is tijd voor verandering.

Lees het volledige artikel op de website van de VNCI.

Beeld: Dutchmen Photography/Shutterstock