Lees verder
Gene-editing technologieën zoals CRISPR zijn nauwkeuriger en efficiënter dan de huidige veredelingsmethoden van planten en dieren. Zij vormen vooral een veelbelovend nieuw instrument in landen met een laag en gemiddeld inkomen. Tegelijkertijd is er oog nodig voor de veiligheid. Dat stelt de Wereldvoedsel- en landbouworganisatie FAO in een nieuw rapport over genbewerking en agrovoedingssystemen.
Redactie / Rome

Het onderwerp roept bij sommigen heftige emoties op, waaronder zorgen over de gezondheid van ‘gemanipuleerd’ voedsel. Maar het brengt ook vooruitzichten met zich mee voor de teelt van klimaatbestendige gewassen en voor de democratisering en eerlijke verdeling van de voedselproductie. Daarbij staan commerciële belangen van gevestigde bedrijven (zaadveredelaars, producenten van bestrijdingsmiddelen) tegenover de kansen om mensen in lokale gemeenschappen zelf in staat te stellen honger te voorkomen.

Dat laatste is een krachtige drijfveer voor Nobelprijswinnaar voor scheikunde Jennifer Doudna, die het genbewerkinginstrument CRISPR ontdekte en het voorwoord voor deze FAO-publicatie schreef. Haar Innovative Genomics Instituut heeft samen met de Afrikaanse Unie en de African Plant Breeding Academy een Afrikaanse CRISPR cursus opgezet voor lokale onderzoekers. Zij leren daar de vaardigheden om eigen genoombewerkte variëteiten te ontwikkelen van bijvoorbeeld sorghum, bananen en cassave.

Evenwichtige bespreking

De discussienota van de FAO is echter op wetenschap en bewijsmateriaal gebaseerd en bevat een evenwichtige bespreking van de meest pertinente aspecten van genbewerking, waaronder de gevolgen voor de honger bij de mens, de menselijke gezondheid, de voedselveiligheid, de gevolgen voor het milieu, het dierenwelzijn, de sociaal-economische gevolgen en een eerlijke verdeling van de voordelen. Intrinsieke ethische bezwaren en kwesties van governance en regelgeving worden behandeld, en de rol van de openbare en de particuliere sector, alleen en in partnerschap, wordt samengevat. Ook worden verschillende scenario’s gepresenteerd voor de manier waarop genbewerking in de toekomst zou kunnen worden gebruikt om agro-voedselsystemen te helpen transformeren.

“Dit verslag geeft de internationale gemeenschap richtsnoeren voor de eerste landbouwproducten met genoombewerking die hun weg vinden naar de velden van de boeren en onze tafels”, aldus Doudna.

De publicatie is te downloaden op de FAO-website.

Beeld: Artem Oleshko/Shutterstock