Lees verder
De organische fractie van stedelijk afval is technisch en economisch succesvol te verwerken tot waardevolle biobased producten, in een modulaire, stedelijke bioraffinaderij. Dat heeft het Europese project URBIOFIN aangetoond.
Redactie / Brussel

Het grootste deel van het in Europa geproduceerde stedelijke bioafval wordt op dit moment nog gestort en verbrand. Daarmee gaat een enorm valorisatiepotentieel verloren. In overeenstemming met de EU-wetgeving moet de organische fractie van stedelijk afval met behulp van nieuwe ‘groene’ behandelingsmethoden worden verwerkt en gevaloriseerd tot biobased producten.

De oplossing van URBIOFIN omvat modulaire en onderling verbonden technologieën die zijn te integreren in bestaande afvalverwerkingsinstallaties. Daarmee kan de organische fractie van vast stedelijk afval worden omgezet in chemische bouwstenen, zoals bio-ethanol, biogas, vluchtige vetzuren en middellangeketen-vetzuren, en in producten met een hoge toegevoegde waarde, zoals bio-ethyleen, bioplastics en biomeststoffen. De bioproducten van de bioraffinaderij URBIOFIN zijn inmiddels industrieel gevalideerd voor hun uiteindelijke toepassingen; cosmetische potten, vuilniszakken, composieten, rijpingsgas, vloeibare en vaste meststoffen.

Het internationale URBIOFIN consortium bestaat uit 15 partners uit Spanje, Nederland, Denemarken, België, Frankrijk en Griekenland. De coördinatie is in handen van PERSEO Biotechnology (Spanje). URBIOFIN is een innovatieoproject gefinancierd door de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) onder het EU Horizon 2020 programma.

Kijk voor meer informatie op de website van URBIOFIN.

Beeld: URBIOFIN/YouTube