Lees verder
Zonnepanelen zijn al heel gewoon, maar straks hebben we ook waterstofpanelen op het dak. Professor Johan Martens (hoogleraar oppervlaktechemie en katalyse) is ervan overtuigd, meldt Knack. Drie jaar geleden presenteerde hij een paneel dat 's nachts waterdamp uit de lucht haalt en daar overdag met zonlicht waterstof uit maakt. De ontwikkeling is bijna marktrijp.
Redactie / Leuven

“In Europa is overal zon genoeg om ons waterstofpaneel te doen werken”, zegt Martens in Knack. Op die manier kan het paneel bijdragen aan de energie-onafhankelijkheid: kleinschalig, modulair en ideaal voor gedecentraliseerde productie. “En wat echt uniek is: elk paneel kan autonoom functioneren want alle functies zijn ingebouwd. Waterdamp en zon, meer heb je niet nodig. Je zou het proces als artificiële fotosynthese kunnen omschrijven.”

Martens en de postdocs Tom Bosserez en Jan Rongé werken nu aan industriële productie van de panelen, die vanaf 2026 grootschalig zullen worden geproduceerd via Solhyd, een spin-off van de KU Leuven. De vinding was vorige week genomineerd voor de finale van de prestigieuze European Inventor Award 2022 van het Europees Octrooibureau (EPO), maar viel helaas niet in de prijzen.

Lees het volledige artikel in Knack.

Beeld: EPO/YouTube