Lees verder
RWE wil het Eemshavengebied ontwikkelen tot één van de meest toonaangevende energie- en waterstofhubs in Noordwest-Europa. Daartoe gaat het de gasgestookte Magnum elektriciteitscentrale in de Eemshaven (Groningen) overnemen van Vattenfall. Dat maken de twee energiebedrijven vandaag (2 juni) bekend. Met de koop is een half miljard euro gemoeid.
Redactie / Essen

De Magnumcentrale, die sinds 2013 in werking is, is een ultramoderne gascentrale met een vermogen van 1.4 gigawatt, die ook geschikt is om op groene waterstof te draaien. Daar wil RWE hem voor gaan gebruiken. Hij staat dicht bij de Eemshavencentrale van RWE, die met steenkool en biomassa wordt gestookt en een capaciteit heeft van 1.560 megawatt; dit is de grootste en modernste elektriciteitscentrale van Nederland. Bovendien heeft RWE een bod uitgebracht op de tender voor het offshore windpark Hollandse Kust West VII, waar het ook 600 megawatt elektrolysecapaciteit wil bouwen. “Zo kunnen we de decarbonisatie van de industrie in Nederland actief ondersteunen en bijdragen aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen”, zegt Roger Miesen, CEO van RWE Generation SE.

Negatieve CO2-uitstoot

Doordat de Magnumcentrale en de Eemshavencentrale dicht bij de Noordzee en de voormalige aardgasvelden liggen, zal in de toekomst het afvangen en opslaan van CO2 (Carbon Capture Storage, CCS) mogelijk zijn. Dit kan zorgen voor een neutrale en waarschijnlijk zelfs een negatieve CO2-uitstoot in het gebied. RWE hoopt dan ook de vereiste steun van de overheid te krijgen om dit technisch, politiek en economisch haalbaar te maken.

De waterstofinfrastructuur in de provincie Groningen wordt met deze ontwikkelingen verder uitgebreid. RWE is hier ook al sinds 2020 actief met het project ‘Eemshydrogen’. Dat is erop gericht de grootschalige productie van betaalbare groene waterstof mogelijk te maken. “Groene waterstof is onmisbaar voor het slagen van de energietransitie”, zegt Sopna Sury, COO Waterstof van RWE Generation SE.

Naar verwachting is de overname van de Magnumcentrale eind september 2022 afgerond, na goedkeuring van de ondernemingsraad.

Meer hernieuwbare energie

RWE wil haar portefeuille van hernieuwbare energie in Nederland verder uitbreiden. Momenteel exploiteert het bedrijf hier zeven onshore windparken met een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 330 MW en zijn er nog meer projecten in ontwikkeling en aanbouw. Verder exploiteert en ontwikkelt RWE zonneparken, zoals het drijvende zonnepark bij de Amercentrale. Inbegrepen bij de Magnumcentrale is ook een zonnepark, met een vermogen van 5,6 MW. Naast het project Eemshydrogen werkt RWE ook aan de ontwikkeling van onshore en offshore waterstofprojecten, zoals H2opZee, NortH2 en FUREC, die allen bijdragen aan het koolstofvrij maken van de industrie.

Beeld: Vattenfall