Lees verder
Door cellen van suikerbieten te laten ‘ploffen’, kan het fermentatieproces van de suikers sneller en goedkoper worden.
Wageningen

Suikers worden in de biobased economy veelvuldig toegepast, omdat zij goed zijn te fermenteren tot bijvoorbeeld ethanol, melkzuur of aceton. Volgens Chris de Visser van Wageningen UR is de suikerbiet hiervoor interessant, omdat deze in Nederland zeer efficiënt wordt geteeld. ‘Daardoor is de kostprijs behoorlijk gedaald en komt de suikerbiet in beeld als grondstof voor groene chemie.”

In het ERA-NET innovatieproject ChemBeet werken Wageningen UR en het bedrijf Dutch Sustainable Development BV (DSD) samen aan verdere optimalisatie van het fermentatieproces van suikerbieten. Op de testlocatie van ACRRES, het praktijkcentrum van Wageningen UR in Lelystad, doen onderzoekers van beide partijen ervaring op met de door DSD ontwikkelde direct processing-technologie. Door zogenaamde vacuümextrusie exploderen de celwanden, waardoor de suikers direct bloot komen te liggen en de micro-organismen sneller aan de slag kunnen gaan. Het proces vindt plaats onder lage druk en bij lage temperaturen, waardoor het energie bespaart.’

Zie ook: