Lees verder
Royal Dutch Shell plc (Shell) gaat in Pernis (Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam) een van de grootste biobrandstoffenfabrieken van Europa bouwen, met een capaciteit van 820.000 ton per jaar. Zodra de installatie is gebouwd, zal zij tot de grootste in Europa behoren voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) en hernieuwbare diesel uit afval.
Redactie / Pernis

Een faciliteit van deze omvang zou genoeg hernieuwbare diesel kunnen produceren om 2.8 megaton CO2-emissies per jaar te voorkomen, wat neerkomt op meer dan 1 miljoen Europese auto’s die van de weg worden gehaald. Ook zal de faciliteit naar verwachting technologie gebruiken om koolstofemissies van het productieproces op te vangen en op te slaan in een leeg gasveld onder de Noordzee via het Porthos-project. Een definitief investeringsbesluit voor Porthos wordt volgend jaar verwacht.

Bak- en braadolie

De productie van de Rotterdamse biobrandstoffabriek zal naar verwachting in 2024 van start gaan. De fabriek gaat met behulp van door Shell ontwikkelde geavanceerde technologie koolstofarme brandstoffen produceren, zoals hernieuwbare diesel uit afval in de vorm van afgewerkte bak- en braadolie, dierlijk afvalvet en andere restproducten uit de industrie en de landbouw. Gecertificeerde duurzame plantaardige oliën, zoals raapzaad, zullen deze afvalgrondstoffen aanvullen totdat nog duurzamere geavanceerde grondstoffen op grote schaal beschikbaar zijn. De faciliteit zal geen palmolie van eerste persing als grondstof gebruiken, belooft Shell.

Meer dan de helft van de capaciteit van 820.000 ton per jaar zou uit duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) kunnen bestaan, de rest uit hernieuwbare diesel. Shell kan deze mix aanpassen aan de vraag van klanten.

Deze koolstofarme brandstoffen zullen helpen om aan de groeiende vraag van de vervoerssector te voldoen, met inbegrip van sectoren die moeilijk koolstofvrij te maken zijn, zoals het zware wegvervoer en de luchtvaart. SAF is momenteel goed voor ongeveer 0,1% van de wereldwijde vliegtuigbrandstof. De komst van de nieuwe fabriek maakt het mogelijk de productie van SAF op te voeren, wat van vitaal belang is om de koolstofuitstoot van de luchtvaart te verminderen.

Koolstofarme toekomst

Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland BV: “Shell is al enige tijd op weg naar een koolstofarmere toekomst. Deze investering is een belangrijke stap nu we het Energy and Chemicals Park Rotterdam transformeren van een traditionele raffinaderij in een duurzaam energiepark. Het project betekent honderden miljoenen dollars aan investeringen per jaar tijdens de bouw, het zal honderden banen creëren en helpen om de concurrentiepositie van de faciliteit voor de komende jaren te behouden.”

Als onderdeel van haar Powering Progress-strategie transformeert Shell haar 14 raffinaderijen in vijf energie- en chemieparken. Shell streeft ernaar de productie van traditionele brandstoffen tegen 2030 met 55% te verminderen en meer koolstofarme brandstoffen te leveren, zoals biobrandstoffen voor wegvervoer en luchtvaart, en waterstof. Het Energy and Chemicals Park Rotterdam is het tweede park dat wordt aangekondigd, na de lancering in juli van het Energy and Chemicals Park Rheinland, in Duitsland.

Meer informatie is te vinden op de website van Shell.

Beeld: Alexandre Rotenberg/Shutterstock