Lees verder
Niet biologisch boeren, maar de conventionele landbouw vergroenen is de oplossing om zowel het klimaat als de voedselproductie op peil te houden. Dat zegt de landbouweconomoom en emeritus hoogleraar Herbert Ströbel in een interview met het Duitse platform Agrar Heute.
Redactie / Weidenbach

Ströbel is sinds de jaren zeventig betrokken bij de Duitse en internationale landbouwontwikkeling en was actief in diverse internationale ontwikkelings- en onderzoeksprojecten. Hij stelt dat de opbrengst van biologische landbouw maar de helft is van die van conventionele landbouw. Dat betekent dat voor dezelfde hoeveelheid gewas tweemaal zoveel oppervlakte nodig is, ofwel voedsel zal moeten worden geïmporteerd. Daarmee gepaard gaan extra broeikasgas-uitstoot, inefficiënt landgebruik en teruggang van de biodiversiteit.

“Het maakt duidelijk dat de biologische landbouw geen probleemoplosser is, maar met de wereldwijd beperkte landbouwgrond juist bijdraagt tot een verergering van de klimaatcrisis en de wereldwijde voedselzekerheid in gevaar brengt.” Ströbel bepleit dan ook dat diverse ideologisch gemotiveerde subsidies voor de biologische teelt beter kunnen worden besteed aan het bevorderen van de verdere vergroening van de conventionele landbouw.

Lees het volledige interview in Agrar Heute.

Beeld: vivid/Shutterstock