Lees verder
Watersnood in Duitsland, België en Nederland, maar ook in China en Zuid-Amerika. Zinderende hitte in Canada. Bosbranden in de VS en Zuid-Europa. Het weer wordt steeds extremer. Het maakt duidelijk dat klimaatmaatregelen hard nodig zijn, meldt het VN-klimaatpanel IPCC.
Redactie / New York City

Dat meldt Dagbad Trouw. Uit een uitgelekt rapport van het IPCC dat eigenlijk pas tijdens de mondiale klimaattop in Glasgow (Schotland) in november dit jaar zou worden besproken, blijkt dat de overstromingen, droogte en bosbranden van nu slechts kinderspel zullen blijken te zijn in vergelijking met het onheil dat ons nog te wachten staat. Geen wonder: de klimaattransitie is na het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 overgelaten aan politici die hun beloftes daarna al snel opzij hebben gezet voor korte termijn economische belangen.

Dat blijft niet zonder consequenties. In plaats van op het afgesproken maximum van 1,5 graad, koerst de wereld nu dus hard af op 3 graden opwarming. Het IPCC voorspelt dan ook wereldwijde rampen van apocalytische proporties: orkanen, hongersnoden, vuurzeeën die hele landen onbewoonbaar zullen maken.

Natuurrampen door overstromingen maar ook droogte en bosbranden veroorzaakten vorig jaar wereldwijd 210 miljard dollar aan schade, becijferde verzekeraar Munich Re. De tendens is stijgend, dus de verwachting is dat de cijfers dit jaar opnieuw zullen stijgen. Vergeleken met andere continenten leed Europa in 2020 ‘relatief weinig schade’: ruim 10 miljard dollar in totaal.