Lees verder
De zogeheten milieuprestatieberekening voor gebouwen (MPG) wordt zeker tot voorjaar 2022 niet aangepast. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Ollongren tegenover het periodiek Cobouw. Het is een tegenslag voor biobased bouwen.
Redactie / Den Haag

Gebouwen waarin biobased materialen zoals hout, lisdodde en bamboe zijn verwerkt, zouden goed moeten scoren op de duurzaamheidsnorm MPG. Dat is nu echter niet het geval. Volgens hoogleraar Andy van den Dobbelsteen (TU Delft) is de norm niet opgesteld door onafhankelijke wetenschappers, maar door door vertegenwoordigers uit de staal- en betonindustrie. Zij hebben er belang bij dat een biobased woonhuis niet of nauwelijks beter scoort dan een traditioneel huis van beton. Dat kan door de CO2-opslag in biobased bouwmaterialen ten onrechte niet mee te rekenen.

Bouwers, leveranciers en banken kwamen hiertegen begin 2021 in opstand en ondertekenden massaal een manifest waarin zij de politiek oproepen om een eerlijk speelveld te creëren voor alle bouwmaterialen.

Nog geen offertes

Na kamervragen hierover beloofde minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) beterschap. Zij kondigde onderzoek aan, dat in oktober 2021 zou moeten zijn afgerond. Drie onderzoeksbureaus die het ministerie hiervoor benaderde vinden dat echter niet haalbaar. Zij hebben dus nog geen offertes uitgebracht. Het gaat volgens Cobouw om CE Delft, TNO en LBP | Sight.

Volgens de nieuwe planning van het ministerie start het onderzoek nu eind augustus en zal het pas in februari 2022 zijn afgerond. Daarna zal het nog een tijd duren voor het beleid daadwerkelijk is aangepast. Norbert Schotte, initiatiefnemer van het manifest voor een eerlijk speelveld, baalt ervan: “We snappen dat er gedegen onderzoek moet plaatsvinden, maar de urgentie is groot en dit voelt niet goed.”

Cobouw maakte een videoreportage over het onderwerp met de titel ‘The Fixers – Het hou(d)t een keer op’. De video is te zien op YouTube, via onderstaande link.

Beeld: dani3315/Shutterstock