Lees verder
Het Delftse studententeam WaterSkins wint de eerste prijs van de nationale studentencompetitie BISC-E met een idee voor de productie van kunstleer uit afvalwater.
Redactie / Delft

Bij BISC-E krijgen studententeams de opdracht een nieuw biobased product of proces te ontwerpen dat bijdraagt aan het terugdringen van het gebruik van fossiele grondstoffen. WaterSkins bedacht een procédé om met behulp van het polymeer kaumera een op leer lijkend materiaal te produceren. Het is een alternatief voor de sterk vervuilende leerlooierij en maakt de zuivering van afvalwater sneller rendabel.

In totaal deden aan de Nederlandse finale zes studententeams mee. Het Wageningse team BlikBuddies won in de Nederlandse competitie de tweede prijs met een concept waarmee blikjes gebruikt worden als potjes om thuis kruiden te kweken. Het Leidse team Unwasted won de derde prijs met hun idee om van bierbostel, een zijstroom van bierbrouwerijen, te verwerken tot onderzetters door ze te laten fermenteren.

Het Delftse team mag in het najaar Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale, die wordt georganiseerd door het Biobased Industries Consortium. Dit jaar doen 16 landen mee aan de internationale competitie, dat is meer dan ooit.

Lees meer over de Nederlandse BISC-E finale op de website van TKI BBE.

Beeld: Sokur Svitlana/Shutterstock