Lees verder
De Europese Commissie heeft de vierde editie van "The EU Blue Economy Report" gepubliceerd, waarin een overzicht wordt gegeven van de prestaties van de economische sectoren van de EU-27 die verband houden met oceanen en het kustmilieu.
Redactie / Brussel

De sector bood in 2018 rechtstreeks werk aan bijna 4,5 miljoen mensen en genereerde ongeveer 650 miljard euro aan omzet en 176 miljard euro aan bruto toegevoegde waarde.

Volgens de samenstellers van het rapport ontwikkelen opkomende activiteiten zoals oceaanenergie, mariene biotechnologie en robotica zich snel en zullen ze een belangrijke rol spelen in de overgang van de EU naar een koolstofneutrale, circulaire en biodiverse economie.

Blauwe biotechnologie en de blauwe bio-economie kunnen een cruciale rol spelen als leveranciers van plantaardige alternatieven voor kunststoffen en andere petrochemische toepassingen. De sector staat nog in de kinderschoenen, met als meest opvallende subsector de algenproductie met een totale omzet van 10,7 miljoen euro in Frankrijk, Spanje en Portugal. In 2022 zal de Europese Commissie een algenstrategie goedkeuren om de ontwikkeling van de sector te bevorderen.

In tegenstelling tot de rest van de sector hebben de opkomende activiteiten ook minder te lijden gehad onder de COVID-19-crisis, en wordt verwacht dat zij zich snel zullen herstellen.

Groeiend belang

Commissaris voor Milieu, oceanen en visserij Virginijus Sinkevičius zei hierover het volgende: “De blauwe economie is een belangrijke motor van de Europese economie van vandaag, in kustgemeenschappen en daarbuiten. Met de Europese Green Deal zal het belang ervan in de toekomst bovendien alleen maar toenemen. De sector zal bijdragen tot het koolstofarm maken van de economie en tot andere Europese milieudoelstellingen met innovatieve oplossingen en door zijn eigen voetafdruk te verkleinen. Ik roep de lidstaten en particuliere investeerders op om deze transformatie te ondersteunen en te investeren in een duurzame blauwe economie.”

Zie ook:

Het verslag is beschikbaar op de EU Science Hub.

Beeld: salajean/Shutterstock