Lees verder
Ook kernenergie wordt circulair; de Amerikaanse energie-startup NDB ontwikkelt momenteel een batterij die wordt aangedreven door nucleair afval en (nano)diamanten, meldt de website Engineers Online.
Redactie / Pleasanton

Tests bij Lawrence Livermore National Laboratory en Cambridge University zouden aantonen dat de batterij al voor 40 procent kan worden opgeladen. De levensduur van de batterij wordt met een wel erg ruime marge aangegeven: tussen 10 en 28.000 jaar. Dat is in ieder geval langer dan de levensduur van een specifiek elektrisch apparaat, waardoor deze batterij ook als oplaadvrije oplossing kan worden beschouwd.

De batterijen hebben alleen de buitenlucht nodig om te kunnen werken. Ook zouden ze veilig zijn. Volgens de makers geven ze minder straling af dan het menselijk lichaam, zijn ze bestand tegen auto-ongelukken en kunnen ze goedkoper worden geproduceerd dan lithium-ionbatterijen. Bovendien zouden ze beveiligd zijn tegen het oogsten van de splijtbare nucleaire isotopen, waardoor het voor kwaadwillenden onmogelijk wordt om er atoomwapens mee te maken.

NDB heeft al contracten getekend met zijn eerste bètaklanten die de eerste prototypes zullen ontvangen en gebruiken.

Beeld: ktsdesign/Shutterstock