Lees verder
In het Belastingplan dat op Prinsjesdag (15 september) naar de Tweede Kamer gaat, staat dat het Nederlands kabinet toch binnenkort een CO2-heffing gaat invoeren voor de meest vervuilende bedrijven. Dat meldt het FD. Eerder zou deze maatregel worden uitgesteld vanwege de coronacrisis.
Redactie / Den Haag

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën vertelde zaterdag tijdens de EcoFin vergadering met zijn Europese collega’s in Berlijn dat Den Haag van gedachten is veranderd. Hij hoopt dat andere EU-landen het Nederlandse voorbeeld volgen om te voorkomen dat bedrijven hun vervuilende activiteiten ‘verschuiven’ naar het buitenland.

Grote bedrijven als Tata Steel, Yara en Dow Chemical maken bezwaar tegen de CO2-heffing omdat deze de concurrentiekracht en de bereidheid om in verduurzaming te investeren onder druk zou zetten. De heffing komt bovenop de CO2-prijs onder het Europese emissiehandelssysteem ETS.

De CO2-taks kan een stimulans zijn voor de circulaire en biobased economie, omdat het gebruik van fossiele grondstoffen daardoor duurder wordt. Door de lage aardolieprijs drukken fossiele grondstoffen hernieuwbare (bio-) en circulaire grondstoffen momenteel uit de markt.

Beeld: Lisa-S/Shutterstock