Lees verder
Op de Biotech Campus in Delft is nu officieel de stichting Planet B.io opgericht. DSM, TU Delft, Gemeente Delft, Provincie Zuid Holland en InnovationQuarter tekenden de partnerovereenkomst op 10 juli.
Redactie / Delft

Planet B.io ondersteunt bedrijven op het gebied van biotechnologie die oplossingen bedenken om minder afhankelijk te zijn van schaarse (fossiele) grondstoffen en minder broeikasgassen uit te stoten.

Op de Biotech Campus Delft wordt al meer dan 150 jaar biotechnologie bedreven. DSM, eigenaar van het terrein, wil de campus vernieuwen en het terrein moderniseren. Het openstellen van de campus voor andere bedrijven en het opzetten van een open innovatie-ecosysteem voor industriële biotechnologie is daar een onderdeel van. Zo kunnen op de campus kennis en kunde worden ontwikkeld en gedeeld, en vergroening en verduurzaming mogelijk worden gemaakt.

Onofficieel is Planet B.io al sinds eind 2019 actief en was al een start gemaakt met het realiseren van kantoren en laboratoria in een gebouw op de campus, met ruimte voor zo’n 30 nieuwe bedrijven of 150 nieuwe medewerkers. Vier nieuwe bedrijven vestigden zich reeds op de eerste verdieping: Veramaris (visolie voor duurzaam zalmvoer uit algen), Avansya (een duurzame productie van de zoetstof Stevia uit gistcellen), Meatable (diervriendelijk kweekvlees), en DAB (technologie die fermentatieprocessen goedkoper maakt).

Tweede verdieping

Inmiddels is ook de tweede verdieping volledig gerenoveerd. Cindy Gerhardt, directeur van Planet B.io, is trots dat meer dan de helft van de nieuwe werkplekken al in optie is genomen. Door de Corona crisis is wel een aantal geïnteresseerde bedrijven afgehaakt, maar arriveert bijvoorbeeld ook een nieuwe start-up die een supersnelle COVID-19 detectietest ontwikkelt, gebaseerd op technologie van de TU Delft. De onderzoeksafdeling van Centrient Pharmaceuticals (ex-DSM en producent van antibiotica) betrekt een nieuw kantoor. Ook FUL foods komt naar Planet B.io; een buitenlandse start-up die gezonde voedingsingrediënten maakt uit algen. En XPure; een expert in het efficiënt zuiveren van componenten uit complexe mengsels.

De bedrijven komen niet alleen om een lab of kantoor te huren, maar worden onderdeel van de ‘community’. Gerhardt: “Door samen te leren en je netwerk en kennis te delen, kan iedereen sneller groeien, want opschaling is vaak een knelpunt binnen de biotechnologie. Het ecosysteem in Delft helpt de bedrijven om oplossingen voor technologische en financiële knelpunten te bedenken, om zo sneller naar een duurzame, biogebaseerde economie te kunnen toewerken.”

Agro&Chemie besteedde in het juninummer een uitgebreid artikel aan de Biotech Campus Delft en het groeiende belang van industriële biotechnologie. Het volledige artikel is online te lezen op deze website.

Beeld: DSM