Lees verder
De vingerafdrukken van de fossiele brandstofindustrie zijn overal terug te vinden in de European Green Deal, stelt lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO). Als gevolg hiervan staat gas centraal in de lange termijn EU-klimaatstrategie voor 2050.
Brussel

De European Green Deal (EGD) heeft als doel de economie van de EU ‘klimaatneutraal’ te maken. Het wordt gezien als de parel in de kroon van de nieuwe Europese Commissie, en in het bijzonder van voorzitter Ursula von der Leyen en Frans Timmermans, vice-voorzitter van de EGD, die deze week zijn strategie voor groene waterstof presenteerde.

Volgens CEO heeft de lobby van de fossiele industrie een grote rol gespeeld in de EGD. Na de lancering op 11 december 2019 hadden belangrijke leden van de Commissie 151 keer ontmoetingen met vertegenwoordigers van de fossiele industrie, en de meeste van deze besprekingen waren niet transparant. Alleen al commissaris Timmermans en zijn kabinet hielden 56 vergaderingen met lobbyisten van Shell, Eurogas, Polska Grupa Energetyczna (PGE), de European Chemical Industry Council (Cefic), Eni en Gas Infrastructure Europe, allemaal met grote belangen bij het vormgeven van de deal. Slechts 3 van deze 56 besprekingen werden genotuleerd.

Koolstofhandel

CEO waarschuwt dat alle grote olie- en gasbedrijven de in de EGD genoemde ‘netto-nulemissies’ hebben omarmd, omdat het grote vervuilers in staat stelt om de werkelijke transitie naar hernieuwbare energie te vertragen, dankzij het systeem van koolstofhandel (ETS). De ambities voor emissiereducties zijn bescheiden, fossiel gas wordt aangehouden als overgangsbrandstof en de industrie kan rekenen op overheidssubsidies om ‘valse oplossingen’ te financieren, waaronder ‘koolstofverwijdering’, bijvoorbeeld door de geproduceerde CO2 ondergronds op te slaan door middel van onbewezen technologieën, zoals het opvangen en opslaan van koolstof (CCS).

De transitie naar groene waterstof, zoals commissaris Timmermans promoot, is volgens CEO ook niet erg realistisch, omdat er simpelweg niet genoeg overtollige hernieuwbare energie is in de EU om alle benodigde elektrolysers aan te drijven. Maar liefst 96% van de huidige waterstof wordt nog steeds gemaakt uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Op die manier zal volledig fossiel gas blijven worden gebruikt (voor warmte, in gasgestookte elektriciteitscentrales en voor het maken van waterstof).

Risicovolle technologie

De industrie lobbyt al jaren onophoudelijk om gas een streepje voor te geven in het Europese energiebeleid. De campagne heeft zijn vruchten afgeworpen en hoewel de EGD pleit voor de geleidelijke afschaffing van steenkool, ondersteunt het ‘koolstofarm’ gas. De industrie heeft tevens met succes om overheidsfinanciering gevraagd voor de risicovolle technologieën die nodig zijn voor ‘koolstofarm’ gas. De Europese Green Deal zegt dat ten minste 35% van de begroting van Horizon Europa zal worden besteed aan nieuwe klimaatoplossingen, waarbij specifiek “schone waterstof” wordt genoemd. Invest EU, een ander fonds uit de EGD, zal 30% van de financiering inzetten voor het bestrijden van klimaatverandering, maar daaronder kunnen ook gas en CCS vallen. En de waterstofstrategie van de Commissie die op 8 juli is gepubliceerd, laat cumulatieve investeringen zien van € 3 miljard tot € 18 miljard tegen 2050, voor ‘koolstofarme fossiele waterstof’ met CCS-technologie. De strategie geeft wel voorrang aan groene waterstof, maar houdt de deur open voor fossiel gas.

“De gaslobby heeft een enorme invloed op de waterstofstrategie van de EU”, aldus Michael Bloss, lid van het Europees Parlement: “Dit betekent dat er geld wordt gestort in een miljarden kostend fossiel graf.”

Lees het volledige artikel op de website van CEO.

Beeld: Alexandros Michailidis / Shutterstock