Lees verder
Het nieuwe Europese industrieconsortium Norsk e-Fuel AS heeft aangekondigd de Power-to-Liquid-technologie (PtL) voor de Europese markt te industrialiseren. Het nieuwe state-of-the-art project zal de conversie van de uitgebreide hernieuwbare elektriciteitsbronnen van Noorwegen in hernieuwbare brandstoffen mogelijk maken.
Redactie / Oslo

De joint venture die de industriële productie van hernieuwbare brandstoffen mogelijk maakt, bestaat uit vier partners: Sunfire GmbH, ’s werelds toonaangevende leverancier van PtL-technologie; Climeworks AG, de pionier op het gebied van CO2-afvangtechnologie; Paul Wurth SA (SMS-groep), een toonaangevend internationaal EPC-bedrijf voor staalfabrikanten en de groene investeringsmaatschappij Valinor, moederbedrijf van Norsk Vind, de grootste particuliere windenergieontwikkelaar in Noorwegen.

Door gebruik te maken van een co-elektrolyseproces in één stap, zetten de innovatieve technologieën van Sunfire en Climeworks hernieuwbare elektriciteit, water en CO2 uit de omgevingslucht en onvermijdelijke CO2-bronnen om in syngas. Hernieuwbare brandstoffen, zoals vliegtuigbrandstof, worden vervolgens geproduceerd door verdere verwerking en raffinage. De gecertificeerde eindproducten zijn direct inzetbaar in bestaande infrastructuren.

Radicale verandering

Momenteel is de Europese transportsector nog steeds sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Vooral voor moeilijk te elektrificeren sectoren zoals de luchtvaartindustrie, belooft dit nieuwe project een radicale verandering richting klimaatneutraal transport.

“Norsk e-fuel maakt de levering van hernieuwbare brandstof mogelijk op een schaal die groter is dan ooit tevoren – iets dat cruciaal is als we wereldwijd transport echt duurzaam willen maken”, zegt mede-oprichter en mede-CEO van Climeworks, Christoph Gebald. De eerste fabriek met een productiecapaciteit van 10 miljoen liter per jaar zal in 2023 in bedrijf worden genomen. Deze fabriek zal tienvoudig worden opgeschaald om vóór 2026 100 miljoen liter hernieuwbare brandstof te produceren. De fabriek zal dan 250.000 ton CO2-uitstoot besparen door industrieën zoals de luchtvaartindustrie elk jaar. De opgeschaalde, industriële fabriek zal dan dienen als blauwdruk voor een landelijke uitrol van het project.

“Om dit in perspectief te plaatsen, zal slechts één fabriek op industriële schaal al voldoende gemengde hernieuwbare brandstof leveren voor de top vijf binnenlandse luchtvaartroutes in Noorwegen samen (Oslo-Trondheim, Oslo-Bergen, Oslo-Stavanger, Oslo-Tromso en Oslo-Bodo) . Dit zou de huidige vluchtemissies tussen deze steden effectief met ongeveer 50% verminderen”, legt Lars Helge Helvig, oprichter van Valinor en voorzitter van Norsk Vind, uit.

De planning van de eerste fabriek op het Herøya Industry Park in Porsgrunn is al in volle gang.

Beeld: Leonid Andronov/Shutterstock