Lees verder
Steeds meer voeding is vervuild met kankerverwekkende koolstofverbindingen uit minerale (aard)olie, meldt het onderzoekslab Eurofins uit Heerenveen. Het lab test maandelijks honderden voedingsmiddelen.
Redactie / Heerenveen

Het gaat daarbij om verzadigde en onverzadigde aromatische koolwaterstoffen (MOAH en MOSH). Deze stoffen komen bijvoorbeeld via smeermiddelen en hulpstoffen in de fabriek, fossiele drukinkt of synthetische lijm in droge levensmiddelen terecht. Ze zijn al aangetroffen in pasta, chocolade, rijst, (ontbijt)granen, meel, specerijen, vetten, oliën en ander verpakt voedsel. Ook werden ze gevonden in diervoeding, voedingssupplementen, geneesmiddelen en cosmetica.

Regels niet waterdicht

De Europese regels voor de inkten op verpakkingen zijn niet waterdicht en bij het gebruik van gerecyclede verpakkingsmaterialen is niet duidelijk of deze minerale oliën bevatten. De betrouwbaarste manier om besmetting te voorkomen, is uitsluitend plantaardige oliën en biobased inkt en verpakkingsmaterialen te gebruiken in het productieproces. Minerale olieproducten zijn echter nog steeds vaak goedkoper dan pantaardige alternatieven.

Zowel de European Food Safety Autority (EFSA) als het RIVM beschouwen de aanwezigheid van aromatische koolwaterstoffen in voeding als kankerverwekkend, zelfs bij lage blootstellingen. Ze kunnen accumuleren in het lichaam en schade toebrengen aan de lever, hartkleppen en lymfeklieren.