Lees verder
BP, Evonik, Nowega, OGE en RWE Generation (leden van GET H2) ondertekenden deze week een intentieverklaring om het eerste openbaar toegankelijke waterstofnetwerk in Duitsland te ontwikkelen.
Redactie / Essen

Het 130 kilometer lange netwerk van Lingen naar Gelsenkirchen zal vanaf eind 2022 steeds grotere hoeveelheden groene waterstof (H2) leveren aan industriële bedrijven in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

De groene waterstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen in Lingen, in Nedersaksen, in een 100 MW-elektrolyser van RWE Generation. Van daaruit gaat het naar industriële klanten en raffinaderijen in Lingen, Marl en Gelsenkirchen – voornamelijk via bestaande gaspijpleidingen die worden beheerd door netbeheerders Nowega en OGE en omgezet voor het vervoer van 100 procent zuivere waterstof, maar ook via een gedeeltelijk nieuwe constructie van Evonik.

GET H2 Nukleus groen waterstofnetwerk

Weg vrij voor groene waterstofketen

In Duitsland en andere Europese landen zijn al tientallen jaren waterstofnetwerken. Tot dusver ging het daarbij om particuliere netwerken in de industriële sector, die niet toegankelijk waren voor buitenstaanders. Het GET H2 Nukleus-netwerk zal zonder onderscheid openstaan ​​voor alle producenten, handelaren of consumenten, zoals nu ook al het geval is bij elektriciteitsnetten en gasnetten.

Bij het bouwen van een dergelijke infrastructuur maken de projectpartners de weg vrij voor een duurzame nationale waterstofsector en een leidende technologierol voor Duitsland daarin. De projectpartners vinden het belangrijk dat politici de nodige juridische voorwaarden scheppen die bedrijven betrokken bij waterstofprojecten in staat stellen om hun productie van groene waterstof en de relevante waterstofinfrastructuur snel uit te breiden, alsmede een veilige basis te bieden voor investeringen.

Leveringszekerheid

Met de bevoorrading van raffinaderijen en chemieparken gaat GET H2 Nukleus van start waar groene waterstof de snelste bijdrage kan leveren aan een koolstofarme toekomst. Deze bedrijven gebruiken al grote hoeveelheden waterstof in hun productieprocessen en kunnen hun CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen door over te schakelen op groene waterstof.

Door een waterstofinfrastructuur op te bouwen op basis van de bestaande gasinfrastructuur, kunnen industriële klanten de leveringszekerheid garanderen waarvan zij afhankelijk zijn. Op langere termijn zullen bestaande ondergrondse opslagfaciliteiten in de waterstofpijpleiding worden opgenomen, waardoor de leveringszekerheid verder zal toenemen.

Beeld: GET H2, RWE (Emsland energiecentrale, Lingen)