Lees verder
Het klinkt als gebakken lucht, maar is het zeker niet: wetenschappers van de University of Massachusets in het Amherst zijn erin geslaag energie op te wekken uit vochtige lucht, door middel van de eiwitdraden van een micro-organisme.
Redactie / Amherst

Energie uit de omgeving winnen is niet nieuw: zonnecellen, windmolens en diverse thermo-elektrische apparaten vallen in die categorie. Ook bestaan er al technologieën om elektriciteit te genereren uit vocht, maar die hebben als beperking dat zij niet continu stroom kunnen leveren.

Bioelektronica

De onderzoekers uit Amherst ontwikkelden een betere methode. Onder de elektronen-microscoop verwerkten de nanometer-dunne eiwitdraden van de Geobacter Sulfurreducens bacterie in een 7 micrometer dunne film, met gouden elektrodes. Het resultaat kan continu 0,5V elektriciteit opwekken, met een stroom van ongeveer 17 microampère per vierkante centimeter. Veel is het niet: voor een moderne 5V gsm-lader zijn tien in serie geschakelde modules nodig van elk minstens 3,5 bij 3,5 meter oppervlak.

De onderzoekers stellen echter dat hun aanpak om energie te oogsten wel degelijk praktisch is voor het voeden van kleine ‘bioelektronische’ apparaatjes die een zeer geringe stroom verbruiken, zoals sensoren. Grote voordeel is dat deze technologie minder afhankelijk is van plaats, licht of bijvoorbeeld windsterkte dan andere methoden van duurzame energie-opwekking.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.