Lees verder
De bouw veroorzaakt 30% van de totale broeikasgas-uitstoot in West-Europa. Het gebruik van biobased materialen kan deze enorme CO2-footprint fors verkleinen. Het kan zelfs zorgen voor een heuse paradigma-shift: een negatieve emissie van CO2 door het gebruik van snel hernieuwbare bouwmaterialen.
Redactie / Breda

Studenten aan de Avans Hogeschool leren in de minor ‘CO2-negatief ontwerpen’ hoe ze deze materialen kunnen toepassen in de praktijk. Deze minor kwam tot stand door samenwerking van de Academie voor Bouw & Infra, het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) en het lectoraat Biobased Bouwen van Willem Böttger.

De resultaten zijn nu al indrukwekkend. Zo berekenden studenten dat de bouw van een vierpersoons-appartement met traditionele bouwmaterialen 63 ton CO2 méér uitstoot dan hetzelfde appartement, gebouwd met snel hernieuwbare materialen. Dat komt overeen met de uitstoot van een gemiddelde benzine-auto in 20 jaar tijd.

De minor CO2-negatief ontwerpen is genomineerd voor de Avans Innovatieprijs 2020. CoE BBE wijdde er een artikel aan in het februarinummer van het elektronische magazine BIOBASED Update. Daarin staan ook interessante artikelen over onder meer biobased materialen voor constructieve functies in de bouw en bermgras en mycelium als (betaalbare) bouwmaterialen.

Beeld: CoE BBE