Lees verder
In 2030 worden alle agrarische bodems duurzaam beheerd. Om dat te realiseren werken publieke en private partijen samen in het Nationaal Programma Landbouwbodems. Onderdeel van het programma is de jaarlijkse Nationale Bodemtop, die minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op woensdag 11 september in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam zal openen.

Ongeveer de helft van de grond in Nederland (1,85 miljoen hectare) is landbouwgrond waar hoogwaardige producten worden verbouwd. Tegelijkertijd staan we als samenleving voor grote opgaven op het gebied van klimaat, voedselzekerheid en -veiligheid, biodiversiteit en waterkwaliteit. Om ook onze kinderen en kleinkinderen te laten profiteren van onze vruchtbare bodem, moeten we daar zuinig mee omgaan. Landbouwbodems van goede kwaliteit vormen niet alleen een belangrijke basis, maar ook een voorwaarde voor het realiseren van die opgaven.

Tijdens de Nationale Bodemtop komen agrariërs en medewerkers van kennis- en onderwijsinstellingen, ketenpartijen en (regionale) overheden samen om met elkaar in gesprek te gaan, van elkaar te leren, met elkaar te discussiëren en te inspireren. In verschillende workshops komen de diverse kanten van duurzaam bodembeheer aan bod, o.a. verdienmodellen, nodige transities in de landbouw en het meten van bodemkwaliteit.

Daarnaast is er een regionale initiatievenmarkt de hele middag, hier worden regionale projecten die al lopen op het gebied van duurzaam bodembeheer gepresenteerd. Verschillende organisaties en agrariërs uit het hele land zullen toelichten wat zij doen aan duurzaam bodembeheer en vooral ook hoe dat economisch rendabel te maken is. Tijdens deze markt is er gelegenheid om persoonlijk in gesprek te gaan met voorlopers op het gebied van duurzaam bodembeheer.