Lees verder
De GreenTech Incubator wordt als één van de eerste gebouwen gerealiseerd op het splinternieuwe GreenTech Park Brabant dat in de gemeente Boxtel wordt ontwikkeld.
Redactie / Boxtel

In de Incubator kunnen kleine bedrijven en startups zich vestigen en is ruimte voor een kenniscentrum. Het gebouw is flexibel
indeelbaar en voorziet in zowel werkruimtes als kantoorruimtes. Het wordt gebouwd met resthout van de populier en is daarmee een praktijkvoorbeeld van de biobased economy en de kennis die er wordt ontwikkeld.

Vlaamse schuur

Het ontwerp van Studio Marco Vermeulen is gebaseerd op een kenmerkend element in het Brabantse landschap: de Vlaamse
Schuur. Door te streven naar gebruik van populierenhout uit de regio voor het casco, maakt de Incubator op duurzame wijze gebruik van lokale biomassa.

De Incubator bovendien zo vormgegeven dat het energieverbruik minimaal is. Een groen dak fungeert als extra isolatie en warmtebuffer. De dakhelling is optimaal voor zonnepanelen en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie.

Pilot Biomassaplein

Op het Park zijn ook vergevorderde plannen voor een vierjarige pilot met een regionaal Biomassaplein van 0,6 ha. Daar kan snoeihout van de gemeenten Boxtel, Best, Sint-Michielsgestel en Vught worden opgeslagen en verwerkt. Meerdere burgers hebben daar met succes bezwaren tegen ingediend. Hierdoor moet er eerst nog een Milieu-Effect-Rapportage (MER) worden gemaakt. Om een vlotte start mogelijk te maken, gaan de voorbereidingen voor een snelle start van het plein echter door.

GreenTech Park Brabant is een duurzaam bedrijventerrein van 9 ha dat momenteel wordt ontwikkeld in Boxtel. Bedrijven en onderwijsinstellingen die zijn gericht op innovatie en duurzaamheid kunnen zich daar vestigen.Naast de Gemeente Boxtel en de Provincie Noord-Brabant zijn onder meer bij het GreenTech Park betrokken: Helicon Opleidingen, Summa College, Bio Treat Center, Maastricht University, het Natuurvezel Applicatie Centrum, SOOH, Regio Waterpoort, Nyenrode Business Universiteit, De Landschapstriënnale, BiomimicryNL en Flowselect.