Lees verder
De energietransitie gaat te traag om de doelstellingen van Parijs te halen. Dat concludeert het World Economic Forum (WEF) in een deze week verschenen rapport. Volgens een rapport van de Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat eveneens deze week verscheen, zijn het wereldwijde energieverbruik en de uitstoot van CO2 in 2018 fors gestegen.
Redactie / Genève

De wereldwijde CO2-uitstoot nam in 2018 toe met bijna 2%, de scherpste stijging in recente tijden. De consumptie van kolen is toegenomen in 2018, na drie jaar te zijn gedaald. Het aandeel van fossiele brandstoffen in de totale energievoorziening groeide in 2017 voor het eerst sinds 2014 en is in de totale primaire energievoorziening nog steeds stabiel op 81% gedurende de afgelopen drie decennia. Vooral het aardgasgebruik steeg snel en is verantwoordelijk voor 45% van de totale groei van de energieconsumptie, meldt het IEA.

Europa voorop

Volgens het WEF lopen vooral Westerse landen voorop in de energietransitie. In de top-10 komen zelfs alleen Europese landen voor, met  Zweden, Zwitserland en Noorwegen op de eerste drie plaatsen. Nederland staat in deze ranglijst op de negende plaats. Ondanks een uiteenlopende energiemix, systemen en middelen delen de koplopers volgens de onderzoekers enkele noodzakelijke kenmerken, zoals technische voorsprong, een innovatief bedrijfsleven en politieke stabiliteit.

Behalve over de traagheid van de energietransitie, maakt het WEF zich zorgen over betaalbaarheid ervan. Zo hebben stijgende elektriciteitsprijzen en schommelende grondstofprijzen een negatieve invloed op de economische ontwikkeling, wat investeren in de energietransitie complex maakt.